Fotograful Gheorghe Corcodel donează Muzeului Civilizaţiei Urbane aparatul lui Carl Muschalek

muzeul civilizatiei urbane

Muzeul Civilizaţiei Urbane va primi o donaţie de mare valoare din partea unuia dintre fotografii care au lucrat în anii 70 pentru Muzeul Judeţean de Istorie.

Gheorghe Corcodel, care a fost fotograf la Muzeul Judeţean Braşov în anii ’70 şi a emigrat în anii ’80 în Germania, este un mare colecţionar de aparatură şi tehnică fotografică, de clişee pe sticlă şi fotografii vechi, dar şi de documente şi informaţii referitoare la fotografii care au activat la Braşov.
Vizitând salonul fotografic din Muzeul Civilizaţiai Urbane a Braşovului, unde sunt expuse multe fotografii de Carl Muschalek, Gheorghe Corcodel a făcut un gest de mare nobleţe şi generozitate, donând un aparat fotografic provenit de la familia Muschalek, unul din cele mai performante aparate profesionale din lume la începutul secoului XX, precum şi documente, înscrisuri şi fotografii legate de activitatea fotografilor braşoveni Carl Muschalek, Leopold Adler, Josef Schuller, Samuel Herter.

Donaţia vine şi în contextul în care Muzeul Civilizaţiei Urbane comemorează în acest an 110 ani de la dispariţia fotografului Carl Muschalek, unul dintre cei mai importanţi fotografi braşoveni de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

Muschalek a fost un maestru în arta portretisticii, imortalizând personaje de toate vârstele şi categoriile sociale din Braşov şi localităţile din jur, miile de fotografii realizate în atelierul său fiind o valoroasă sursă documentară pentru cunoaşterea ţinutei vestimentare, a modei şi nu în ultimul rând a „look-ului” femeilor, bărbaţilor şi chiar a copiilor din acea vreme.
Muschalek face parte totodată din galeria marilor fotografi documentarişti din Braşov şi sud-estul Transilvaniei, clişeele sale pe sticlă constituind mărturii ale unor aspecte urbanistice, arhitecturale şi ale peisajului cultural al oraşului care între timp au dispărut ori s-au schimbat radical.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.