10 zile de istorie la Râșnov

pic-822

Filme şi documentare inedite, dezbateri cu istorici şi martori ai evenimentelor istorice, discuţii cu actorii şi regizorii, proiecţii în Grădina Cetății, atmosferă de epocă, prezentări de carte, concerte cu prime audiţii, expoziţii sunt câteva dintre atracțiile celei de-a VI-a ediții a Festivalului de Film Istoric (FFIR) de la Râșnov, ce se va desfășura în perioada 1-10 august. Vor fi peste 40 de filme documentare şi de ficţiune într-un maraton cinematografic de peste 70 de ore.

Ca în fiecare an, festivalul se focalizată pe câteva subiecte, relevante atât la nivel local, cât şi internaţional, anul acesta totul gravitând în jurul:

  •  Marelui Război (de la sfărâmarea marilor imperii transnaţionale şi formarea sau refacerea multor state naţionale independente, până la marile schimbări tehnologice, sociale, culturale sau politice, Primul Război Mondial este un moment în care civilizaţia umană s-a aflat la o mare răscruce);
  •  Împlinirea a 25 de ani de democrație în Europa – „1989, a fost sau n-a fost? (căderea Zidului Berlinului, revoluţiile din Europa de Sud-Est sau Piaţa Tiananmen);
  • Olimpiadei de la Los Angeles – 1984 (o decizie politică ce a sfidat boicotul URSS şi a ţărilor din fostul bloc socialist s-a concretizat in cea mai mare performanţă a sportului românesc).

O premieră

În cadrul festivalului vor rula 40 de pelicule vechi și noi, de la filme artistice la documentare, printre care „Le Grande Illusion”(Franța, 1937), „Valea Plângerii” (România, 2013) – un documentar despre românii din Transnistria, „Walesa: Man of Hope” (Polonia, 2013).
Între 1 și 10 august vor fi deschise și expozițiile „Corneliu Coposu, un învingător” sau „Centenarul marelui Război” și vor urca pe scenă, printre alții, Celelalte Cuvinte, Ioan Gyuri Pascu sau fanfara armatei libaneze.
De asemenea, 15 studenți vor participa la cea de-a 3-a ediție a Școlii de Vară Astra, iar anul acesta, în premieră, Institutul Cultural Român va organiza la Râșnov o școală de vară, la care vor participa 20 de studenți din Basarabia dar se va organiza și va proiecta opt pelicule produse în Republica Moldova. Tot ICR, va aduce la Râșnov expoziția foto „Transnistria, temnița limbii Române”, instantaneele fiind realizate de artistul Octavian Bâlea, un român stabilit în Finlanda, care a călătorit în „statul fantomă”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.