20 de liceeni din Tiraspol sunt „mai aproape de Europa”

vizita elevi din Tiraspol iul 09

Până vineri, în Brașov stau 20 de elevi ai Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, singurul din din Transnistria în care cursurile sunt ținute în limba română. Ei sunt însoțiți de trei profesori, dar și de directorul instituției, prof. Ion Iovcev. Liceeni au ajuns sâmbătă, iar până acum au fost însoțiți de elevi ai Colegiului „Emil Racoviță”. Au cunoscut Brașovul, au vizitat Rezervația de Zimbri de la Vama Buzăului, Institutul de Cercetare și Dezvoltare al Universității Transilvania, Muzeul Prima Școală Românească, au urcat pe Tâmpa și s-au relaxat la Paradisul Acvatic. De asemenea, alături de colegii lor din Brașov,  au participat la un training privind discriminarea și le-a fost prezenattă oferta educațională a Universității Transilvania din Brașov.

Astăzi, ei s-au întâlnit și cu cei doi viceprimari ai Brașovului, Adrian Atomei – care a fost implicat în organizarea taberei – și cu Adina Durbacă. „Sperăm ca liceeni să rămână impresionați de ce ai văzut aici și ne-am dori să revină la Brașov în calitate de studenți, pentru că universitatea brașoveană are locuri special destinate absolvenților de liceu din Republica Moldova”, a declarat Atomei.

„Suntem un singur popor și vorbim aceeași limbă”

De cealaltă parte, directorul liceului din Tiraspol, Ion Iovcev  afirmat că această tabără reprezintă pentru tinerii de peste Nistru un bun prilej că „vadă cât de frumoasă este România și să își dea seama că suntem un singur popor și că vorbim aceeași limbă, româna”. El a mai spus că în Transnistria, mai ales după tulburările din Ucraina, situația este foarte tensionată, iar presiunile autoritățile de la Tiraspol sunt tot mai mari”.

Tabăra face parte din proiectul „Basarabia, mai aproape de Europa” se desfășoară în perioada 12 – 18 iulie 2014, organizatori fiind Asociaţia de Dezvoltare LINK, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, Universitatea Transilvania, Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov (OSBB), Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi Consiliul Judeţean al Elevilor. Copii vor mai vizita Castelul Peleș și Poiana Brașov, iar vineri se vor întoarce acasă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.