Parc amenajat de voluntari, pe aleea de sub Tâmpa

parc eco

Peste 40 de voluntari brașoveni au început la sfârșitul lunii iunie amenajarea unui parc lângă sediul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Brașov. Lucrările, a declarat coordonatorul proiectului, Alina Năstase, sunt finalizate în proporție de 65 % și, dacă vremea va fi favorabilă, vor fi gata în prima parte a lunii august.
În prima etapă, zona a fost igienizată, fostele bănci, distruse aproape în totalitate, au fost demontate și a fost realizat un sistem de scurgere a apelor.
Acum, este finalizată structura grădinii suspendate, urmând să fie aduse și ghivecele cu flori, realizate din material reciclabile. De asemenea, au fost terminate și puzzle-urile interactive, indicatoarele și a fost amenajat terenul pentru grădinuța parcului, unde, în 1 august, copii sunt invitați să planteze flori.
Tot în acest părculeț a fost amenajată și o alee tactilă, pe care vizitatorii vor putea experimenta divese texturi, de la conuri, frunze, diferite tipuri de sol, ramuri, pietricele, toate reprezentând diferite porțiuni din covorul natural. Printre altele, a explicat Alina Năstase, „aici au fost aduse conuri, pietriș, ace de conifere, rămurele. Astfel de zone există, în general, la intrarea în ariile naturale protejate”.
În zilele următoare pe aleea asfaltată se vor picta urmele animelelor ce se găsesc pe Tâmpa, vor fi instalate cele două mese cu bănci și se va amenaja un spațiu de joacă, unde copiii sau chiar adulții vor afla și experimenta săritura diferitelor animale care trăiesc în această arie protejată.

Educație ecologică, în aer liber

Luna viitoare, în noul parc sunt programate mai multe activități de educație ecologică, primul, plantarea de flori și arbuști, urmând a se desfășura în 1 august. În total, vor fi cinci ateliere, printre care o prezentare pe tema „Istorie și natură” susținută de un reprezentant al Muzeului Județean de Istorie, dar și una a Agenției pentru Protecția Mediului. „ONG-urile care vor să organizeze în acest parc ateliere de educație ecologică vor beneficia de sprijinul nostru logistic”, a mai spus Năstase.
Amenajarea părculețului este o componentă a proiectului „Lecțiii în aer liber într-un spațiu verde”, implementat de Asociația pentru Integrare Socială și Protecția Mediului „Feed-Back” Brașov (ApIS PM “Feed-Back” Brașov), prin Centrul de Voluntariat Brașov, parteneri fiind sprijinit de Primăria Municipiului Brașov, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brașov.
Bugetul total al proiectului este de 7.357,4 lei, din care 5.662,4 lei este reprezintă contribuția Fundației pentru Parteneriat și MOL România în cadrul Programului Spaţii Verzi, Componenta Spații verzi urbane 2014.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.