Sala Tronului din Cetatea Făgărașului va fi restaurată

faga

Comisia Națională a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii a dat aviz favorabil pentru proiectul de reabilitare a Sălii Tronului din Cetatea Făgăraș. După finalizarea lucrărilor, încăperea va arăta ca in secolul al XVII-lea cu jilțuri și alte piese de mobilier specifice epocii și va deveni o sală multifuncțională cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri, în care se vor organiza evenimente și ceremonii. Reprezentanții municipalității făgărașene spun că sala respectivă a fost mulți ani depozit, astfel că sunt necesare lucrări de mare anvergură, estimate la aproximativ 600.000 de lei, finanțarea fiind asigurată de Consilul Județean Brașov și Primăria Municipiului Făgăraș.

Lucrări de mare amploare în anii ’70

După ce între anii 1948 și 1962, cetatea a fost transformată în închisoare politică comunistă, în perioada 1962-1970 aici s-au efectuat lucrări de restaurare de mare amploare. Atunci au fost înlocuite grinzile de la acoperiș, ușile, au fost refăcute arcadele ferestrelor și ușilor, s-au consolidat zidurile atât pe interior cât și pe exterior și a fost amenajat hotelul situat pe latura de est (latura exterioară) și crama în beciul mare al Cetății (pe latura de sud – interior) și a fost refăcut pavimentul din castel.
Până în 1989, la etajul al III-lea al laturi de nord au existat și ateliere de filatură, desființate după Revoluție. În 1997 a mai început o restaurare care a pornit pe patru direcții dar nu finalizează nimic în momentul în care teminau banii muncitorii dispăreau, fără a mai efectua nici măcar lucrări de conservare a șantierului.
Cetatea Făgărașului are 125 de încăperi, dintre care, 12 au fost renovate în anii ’70, iar alte 12 au fost reabilitate în anii trecuți, astfel că după finalizarea sălii tronului vor mai rămâne de renovat 100 de camere.
Pentru continuarea lucrărilor la Cetate, dar și pentru reabilitarea centrului vechi al orașului, autoritățile locale vor să acceseze fonduri europene în ciclul bugetar european 2014-2020.

Construcția cetății de piatră a început în 1310

În primă fază, în secolele XII-XIII, la Făgăraș exista o fortificație din lemn și pământ, înconjurată cu un val de pământ și palistadă. Urmele cetăţii de lemn, respectiv fragmentele de lemn descoperite în timpul unor săpături arheologice, păstrează dovada unui incendiu care se pare că a distrus această fortificaţie, probabil în timpul marii invazii tătare de la 1241. Construcţia cetăţii de piatră a început în anul 1310, când Ladislau Kan (Apor), voievod al Transilvaniei, a început construcţia primului turn al cetăţii (Turnul Roşu), care va avea rolul de donjon. După această construcţie nu mai există date sigure privind următoarele faze de construcţie ale cetăţii până în sec. XVI. Ultimele faze ale construcţiei cetăţii au loc în secolul al XVII – lea, când principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, a construi încă trei bastioane şi a finalizat unele construcții începute în anii anteriori. Familia Rakoczy este ultima familie de principi ai Transilvaniei care va aduce modificări substanţiale cetăţii Făgăraşului. Astfel, ei au construit corpul de gardă de pe latura de sud, au reamenajat lacul (care a fost pietruit).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.