Societatea civilă împiedică demolarea fostului Spital Dermato din Centrul Istoric al Braşovului. Pro Patrimonio şi Pro.Do.Mo au cerut includerea clădirii pe lista monumentelor

dermato si arhive (1)

Fostul Spital Dermato din Braşov, aflat în Centrul Istoric al oraşului, ar putea fi inclus în lista monumentelor din grupa B (de importanţă locală), scăpând astfel de demolarea solicitată de noul proprietar, care vrea să construiască în loc un complex imobiliar de lux. Fundaţia Pro Patrimonio şi Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din România (Pro.Do.Mo) au solicitat Ministerului Culturii şi Direcţiei Judeţene de Cultură clasarea de urgenţă a fostului spital, pentru a impiedica demolarea lui.

Acţiunea se adaugă altor reacţii venite, în ultimul an, din partea societăţii civile. Ordinul Arhitecţilor din România- filiala Braşov, Harghita, Covasna a organizat o expoziţie-manifest, în cadrul evenimentului Oraşul Memorabil, iar câteva sute de persoane au semnat o petiţie pentru salvarea fostului Spitalul Dermato, din Centrul istoric.

Fundaţia Pro Patrimonio şi Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din România (Pro.Do.Mo) au solicitat declanşarea procedurii de clasare în regim de urgenţă pentru imobilele din strada Şirul Ghorghe Dima nr. 1 şi 2, în care a funcţionat Spitalul de Boli Dermato-Venerice- primul spital civil al oraşului (povestea fostului spital, aici şi aici). Cererea a fost depusă la Ministerul Culturii pe data de 7 noiembrie, iar la Direcţia Judeţeană de Cultură Braşov, pe 10 noiembrie, cele două ONG-uri arătându-se dispuse să suporte şi costurile legate de documentaţie. Solicitarea se bazează pe concluziile unui studiu istoric, realizat un expert MCC, ce impune păstrarea celor celor două corpuri de cladire de la stradă, care fac parte din ansamblul centrului istoric Braşov.

În această perioadă, DJC Braşov are în analiză şi solicitarea cumpărătorului imobilelor, care intenţionează să le demoleze pentru a construi în loc un complex imobiliar de lux, ignorând în primă fază, studiul istoric ce indică valoarea imobilului.

În documentul anexat cererii de clasare în regim de urgenţă, cele două ONG-uri  arată că fostul spital, aflat pe str. Şirul Gheorghe Dima nr.1-2, în plin centru istoric al Braşovului, deţine argumentele necesare pentru a fi inclus în categoria monumentelor istorice de grupa B.

Clădirile fostului spitalul îndeplinesc mai multe criterii stabilite de Norma metodologică de clasare şi inventariere a monumentelor istorice, aşa că pot fi clasate:

  • Cele două clădiri au vechime mare. Conform studiului istoric realizat de arh. Marina Iliescu, expert MCC, clădirile au fost realizate în mai multe etape începând cu anul 1841;
  • Clădirile au o valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică medie. „Corpurile de clădire nr. 1 și 2 conțin elemente arhitecturale specifice stilului epocii ce contribuie la coerența frontului stradal constituit istoric”, după cum se arată în acelaşi studiu;
  • Clădirile au o tipicitate: mică. „În perioada 1950-2009 în clădirile de pe amplasament a funcționat dispensarul de boli dermato-venerice a Direcției Sanitare Brașov, pentru care au fost întreprinse mai multe modificări, în special recompartimentări interioare, finisaje și refaceri de instalații”.
  • Valoarea memorial-simbolică a clădirilor este mare, ele făcând parte din primul spital civil al orașului Brașov.

Adresa-răspuns a Direcției Județene pentru Cultură Brașov, care consideră oportună declanșarea procedurii de clasare a clădirii fostului Spital Dermato pe lista monumentelor istorice

 

raspuns clasare dermato brasov

Alte argumente pentru clasarea în regim de urgenţă:

– Imobilele fac parte din ansamblul urban protejat „Scheii Brașovului” – cod LMI BV- II-s-B-11296. „Terenul pe care se află imobilele de la nr. 1 și 2 face parte din ansamblul urban protejat „Scheii Brașovului” – cod LMI BV-II-s-B-11296, situat la limita dintre colțul nord-vestic al Cetății Brașov și începutul rezervației de arhitectură și urbanism Schei Brașov. Pe teren se află un număr de 10 clădiri dintre care corpurile 1 și 2 se află la alinierea șirul Gh. Dima”.

– A fost eliberat un certificat de urbanism pentru desființarea imobilelor de la nr. 1 și 2, fiind în curs procedura de avizare a demolării.

– Cererea de demolare contravine prevederilor PUZ-ului pentru zona centrală a orașului Brașov.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Cultură Braşov au confirmat că au primit cererea de declanşare, în regim de urgenţă a procedurii de clasare, iar aceasta va fi luată în discuţie săptămâna viitoare. În urma presiunilor venite dinspre societatea civilă, DJC Braşov a amânat până acum şi luarea unei decizii privind avizarea demolării.
Între timp, şi Consiliul Local Braşov a dat înapoi, revocând HCL nr. 494 din 31 octombrie 2013, prin care s-a aprobat studiul de oportunitate aferent documentaţiei PUZ – Construire sediu firmă şi hotel, Şirul Gheorghe Dima nr. 1-2.

sursa: www.romaniacurata.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.