Al IV-lea tezaur uman al județului Brașov: Ioan Pumnea

desch tez

Vineri seara, la Centrul Cultural Reduta a avut loc „Hora Stelelor”, un spectacol dedicat maestrului coregraf  Ioan Pumnea. Recent, a anunțat   directorul Centrului de Promovare a Culturii Tradiționale Brașov, Adrian Vălușescu, Ministerul Culturii a aprobat dosarul privind declararea lui Pumnea drept „Tezaur uman viu”.

Vălușescu a mai spus că în prima parte a anului viitor vor fi primite și documentele oficiale de la resort.

Maestrul Ioan Pumnea s-a născut la 15 octombrie 1933 în satul Dăişoara, comuna Ungra, ambii părinți fiind dansatori în echipa căminului cultural Dăişoara, formaţie laureată la Bucureşti în 1938 şi 1939 la concursurile naţionale organizate de Fundaţia Regală.

El a fost primul coregraf din România care  a pus în scenă obiceiurile populare din zonele Ţara Oltului şi Rupea-Crihalma: Ceata de feciori, Plugarul, Cununa secerătorilor (Buzduganul), Strigarea peste sat (Roata în flăcări), Şezătoarea, Sânzienele, Lolele (obicei săsesc la Lăsatul Secului); a revigorat obiceiurile de peste an la care participă întreaga comunitate sătească: Nedeia munţilor, Răvăşitul oilor, Focul lui Sumedru, Fărşangul; a pus în scenă pentru prima oară o nuntă tradiţională, aceea de la Mateiaş din zona Rupea; a reintrodus în circuitul naţional, dansuri ca: Fecioreasca fetelor de la Crihalma, Brâul fetelor de la Drăguş, Lepedeul de la Comăna, Dansul femeilor maghiare din Ioneşti.

 Ioan Pumnea este al IV-lea „Tezaur uman viu” din județul brașov, ceilalți trei artiști populari care au primit această distincție fiind cojocarul Dumitru Sofonea și Drăguș, sculptorul Nicolae Purcărea din Brașov și  Etelka Barko din Săcele, care încondeiază ouă. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.