Cetățenii întreabă, instituțiile se (pre)fac că răspund. Transparenţa, o piatră de moară de piciorul autorităților publice din Regiunea Centru. VEZI AICI REACTIA INSTITUTIILOR DIN BRASOV

topss

sursa: romaniacurata.ro

Transparenţa este încă un punct nevralgic al instituţiilor publice, în ciuda Legii 544/2001 care stabileşte termene clare pentru răspuns la solicitările de informaţii de interes public. România Curată a verificat, în perioada septembrie – noiembrie, gradul de transparenţă al autorităţilor publice din Regiunea Centru, trimiţând solicitări de informaţii, în baza Legii 544, către prefecturile, consiliile judeţene, primăriile de reşedinţă şi inspectoratele şcolare judeţene. Instituţiile au primit câte trei solicitări de informaţii, referitoare la  raportul de activitate pe anul 2013, dezbaterile publice organizate, respectiv concursurile pentru selecţia de personal.

Din 72 de solicitări transmise instituţiilor din Regiunea Centru, 30 au primit răspuns, însă nu toate în termenul de 30 de zile.

Rapoartele de activitate, de negăsit pe site-urile consiliilor judeţene

Rapoartele de activitate au fost puse la dispoziţie, la cerere, de două prefecturi, 4 IŞJ-uri, două CJ-uri şi două primării.

Cele mai prompte răspunsuri au venit din partea primăriilor din Braşov (4 zile) şi Sibiu (5 zile), care pun la dispoziţia cetăţenilor rapoarte detaliate, uşor de găsit pe site-urile proprii. Primăriile din Alba, Harghita, Covasna şi Mureş nu au trimis niciun răspuns.

Consiliile judeţene din Mureş şi Harghita au pus la dispoziţie rapoartele de activitate în 13, respectiv 14 zile, în timp ce CJ-urile din Alba, Braşov, Covasna şi Sibiu au ignorat cererea, iar documentul nu e de găsit nici pe site-urile lor. În cazul CJ Harghita, raportul de 197 de pagini este bilingv, în română şi în maghiară. Printre informaţiile din raport este şi aceea conform căreia în 2013 CJ Harghita a organizat nu doar conferinţe de presă ci şi „instruiri profesionale pentru reprezentanţii presei“ (!)

Dintre prefecturi, doar cele din Mureş şi Alba au transmis la cerere raportul de activitate. Prefectura judeţului Mureş a răspuns în 6 zile, în raportul său de activitate accentul fiind pus pe relaţia cu mass-media. Practic, în peste 60 de pagini din cele 121, sunt ataşate 115 materiale materiale de presă emise în 2013 de instituţie.

În cazul Prefecturii Alba, raportul arată că „obiectivele cuprinse în Programul de Guvernare au fost realizate în proporţie de 90,07 % la nivelul judeţului, prin 590 acţiuni”. Una dintre reuşitele majore evidenţiate de instituţie este elaborarea şi fundamentarea proiectului de HG care a dus la desfiinţarea Spitalului orăşenesc Tg. Ocna.

Dintre inspectoratele şcolare judeţene, 4 au pus la dispoziţie link-uri către raportul de activitate detaliat pe 2013: Braşov, Harghita, Mureş şi Sibiu, timpul necesar transmiterii rapoartelor de activitate fiind cuprins între una şi trei zile.

Dezbaterile, puţine. Informaţiile despre dezbateri, si mai puţine!

Informaţii despre dezbaterile publice au oferit 3 CJ-uri, două primării, o prefectură şi un inspectorat şcolar.
Doar trei dintre cele şase consilii judeţene au răspuns cererilor: Alba, Covasna şi Harghita. Cel mai rapid răspuns – în 6 zile, a fost transmis de CJ Sibiu, care a anunţat că a organizat dezbateri publice pentru şapte proiecte de hotărâri, pe care le-a postat pe site-ul instituţiei, la secţiunea Transparenţă decizională. CJ Harghita, în schimb, a avut nevoie de 33 de zile pentru a anunţa că în 2013 nu a organizat nicio dezbatere!

Din cele şase primării ale municipiilor reşedinţă de judeţ, au răspuns doar două: Braşov şi Sibiu.
În cinci zile, Primăria Sibiu a răspuns că a postat pe site-ul instituţiei 15 proiecte de acte normative. „Nu au existat solicitări din partea persoanelor sau organizaţiilor interesate, motiv pentru care nu au fost dezbateri publice ale proiectelor de acte normative publicate”, au comunicat reprezentanţii municipalităţii sibiene.

Primăria Braşov a răspuns în 19 zile că a organizat două dezbateri publice, una privind bugetul local, iar cealaltă vizând Regulamentul de creştere a animalelor. „O parte din propunerile făcute în cadrul acestor întâlniri au fost incluse în proiectele de hotărâre”, se arată în răspuns. Care sunt acelea, nu a fost specificat.

Prefecturile din Regiunea Centru au fost şi mai apatice! Din şase, a răspuns una singură, cea a judeţului Mureş (5 zile) care a anunţat că nu a elaborat proiecte de acte normative,  „prin urmare nici nu a fost nevoie de organizarea unor dezbateri publice și nici nu au existat cereri în acest sens”.

Un răspuns similar a oferit şi IŞJ Mureş, singurul inspectorat şcolar, din cele 6 din Regiune, care a răspuns acestei întrebări.

Taxe pentru răspunsuri complete despre concursurile pe posturi

Solicitării privind organizarea unor concursuri au răspuns 4 primării, două prefecturi, 5 consilii judeţene şi două inspectorate şcolare judeţene.

Dintre cele şase consilii judeţene ale Regiunii Centru, unul singur nu a răspuns solicitării de informaţii – cel din Covasna. CJ Alba, Braşov, Harghita, Mureş şi Sibiu au avut nevoie, în medie, de 18 zile pentru a culege datele şi a transmite răspunsurile. În afara termenului de 30 de zile a răspuns CJ Harghita, care a transmis situaţia selecţiilor de personal. Nu a precizat însă câştigătorii concursurilor,  invocând prevederile Legii nr. 667/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal. CJ Braşov a răspuns în 26 de zile, însă link-urile oferite pentru informaţii nu se deschid!

Primăriile care au dat informaţii despre concursuri – Braşov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Sibiu au avut, în medie, nevoie de 19 zile pentru a trimite informaţiile solicitate. Recordul negativ aparţine primăriei Miercurea Ciuc care a trimis abia dupa 34 de zile informaţiile despre cele 12 proceduri de selecţie. Acest răspuns târziu este şi incomplet: arhiva de anunţuri la care face trimitere pe site cuprinde doar postări din perioada 2008-2011 şi din acest an!

Primăriile Braşov şi Covasna au răspuns în termen. Dar pentru informaţii complete au cerut taxe pentru eliberarea xerocopiilor după anunţuri, valoarea acestora fiind de 17 lei, respectiv 14 lei.

Informaţii complete au oferit prefecturile din Harghita şi Mureş. Cele din Braşov, Alba, Covasna şi Sibiu nu au răspuns deloc.

Dintre inspectoratele şcolare, doar două au transmis informaţiile solicitate, în termen. IŞJ Mureş a răspuns după o zi că nu a organizat vreun concurs. IŞJ Harghita a transmis acelaşi răspuns, dar… în 25 de zile!

Judecând după răspunsurile transmise (sau nu) de instituţiile care fac obiectul acestei verificări, Covasna este judeţul din Regiunea Centru care oferă cel mai scăzut grad de transparenţă privind informaţiile de interes public. Din 12 solicitări transmise către instituţiile din Covasna, una singură a primit răspuns. La polul opus se află judeţele Mureş şi Harghita, cu câte 8, respectiv 7 răspunsuri la cele 12 solicitări de informaţii.

În cazul judeţului Harghita însă, se observă că unele instituţii (CJ, primăria Miercurea Ciuc), depăşesc cu regularitate termenul legal de 30 de zile în care ar trebui să ofere informaţiile solicitate.

IŞJ Alba, CJ Covasna, primăriile Alba Iulia şi Târgu Mureş şi Prefectura Braşov au ignorat toate cererile de informaţii transmise de SAR.

În topul instituţiilor care au răspuns solicitărilor se află, în schimb, Consiliul Judeţean Harghita (3/3), Primăria Braşov (3/3), Prefectura Mureş (3/3) şi IŞJ Mureş (3/3).

În consecință, mai este mult de lucru la capitolul transparenței instituțiilor publice, fie la nivel național, fie la nivel local.

Voi ce probleme ați întâmpinat atunci când ați interogat instituțiile statului?

sursa: romaniacurata.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.