GALERIE FOTO. Cetățuia Brașovului cade piatră cu piatră

desc

Pe zi ce trece, Cetățuia Brașovului de pe Dealul Straja se transformă într-o ruină. Cele mai afectate sunt porțiunie exterioare zidurile de apărare dinspre zona nouă a orașului. În dreptul vinotecii, au apărut deja găuri impresionante, iar fațada a început să se desprindă. Au căzut și țigle, cele 19 proeictoare furate acum doi ani nu au fost înlocuite, iar din tunul de lângă poarta principală a mai rămas doar țeava, corpul și o roată.

[scrollGallery id=196]

În ultimii ani, s-au efectuat doar reparații minore, în special în interior, unde, până recent a funcționat o unitate de alimentație publică a SC Aro Palace SA, care este și proprietar al Cetățuii. Mai precis, firma a reparat acoperişurile, a instalat proiectoarele care luminează cetatea, iar Primăria Brașov  a amenajat căile de acces, a realizat două platforme de tip „Belvedere”, a tăiat copacii care mascau monumentul şi a plantat arbuşti.

Va fi preluată de Primărie 

În 2012, Aro Palace a solicitat Consiliului Județean un milion de lei, pentru reparații parțiale, inclusive la zidurile de apărare, dar banii nu au fost alocați. Un an mai târziu, Primăria Brașov a anunțat că vrea să cumpere Cetățuia. SIF Transilvania, acționar majoritar la SC Aro Palace SA a cerut 5,2 milioane de euro, sumă considerate mult prea mare de către municipalitate. La începutul anului trecut, SIF a anunțat că vinde monumentul pentru suma de 3,8 milioane de euro. Fiind vorba de despre un obiectiv istoric de importanță națională, primul care îl putea prelua era Ministerul Culturii, care a anunțat că nu este interesat de această proprietate. Consiliul Județean Brașov a anunțat că renunță la dreptul de preemțiune în favoarea Consiliului Local Brașov, care, anul trecut, în luna martie, aprobat un act normativ privind exercitarea dreptului de preemțiune.

Au urmat alte negocieri, iar recent, au anunțat reprezentanții municipalității, Primăria Brașov și SIF Transilvania au căzut de acord asupra prețului și a terenurilor ce urmează a fi preluate de SIF în schimbul Cetățuii.

După finalizarea tranzacției, Primăria Brașov a promis că va reabilita fortificația de pe Dealul Straja și o va reintroduce în circuitul turistic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.