GALERIE FOTO. Magazinele din Centrul istoric: pestrițe și sfidătoare

bazar

În 1990, Brașovul a ieșit din „epoca de aur” și a început era capitalismului, cu economia de piață sau ca la piață, dacă ne raportăm la comerț. Atunci, existau două modele posibile, unul vest-european, ceva mai „discret” și unul oriental, pestriț, zgomotos și, de multe ori obositor. Comercianții români l-au ales pe al  doilea, astfel că în Brașov au apărut buticuri de tablă, iar spațiile comerciale din Centrul istoric și-au pierdut „sobrietatea comunistă”, lăsând loc contrastului țipător.

După mai mulți ani, autoritățile locale au scos din sertare regulile privind amenajarea spațiilor comerciale, iar situația a început să se îmbunătățească.

[scrollGallery id=197]

Au reapărut reclamele în relief, aplicate pe fațadă, unele firme au renunțat la ramele din aluminiu sau din material plastic, însă, mai e de lucru până când Centrul istoric va deveni o  zonă comercială cu „bun gust”.

În continuare, fațadele unor clădiri istorice zunt zugrăvite în mai multe culori.

in 2 culori mica

Mai putem admira și o copertină din carton asfaltat…

copertina carton asfaltat

Sunt destui „comercianți deștepți”, unii având în spate branduri cunoscute în toată lumea care interpretează regula potrivit căreia literele firmei trebuie să fie în relief. Normal ar fi ca ele să fie aplicate direct pe fațada, însă, din moment ce nu se ia nici o măsură, înseamnă că sunt admise și cele aplicate pe o cutie de tablă roșie, montată pe o bucată de fațadă albă a unei clădiri multicolore.

mc donalds

De altfel aplicarea pe plăci suport din plastic, lemn, tablă sau sticlă a unor litere „în relief” (cu dimensiuni valiabile, de la câțiva milimetri, cât este grosimea plasticului folosit pentru confecționarea lor, la câțiva centimetri) este cel mai frecvent model de reclame.

[scrollGallery id=198]

Mai sunt destule magazine care nici măcar acest efort nu l-au făcut ci s-au mulțumit să împodobească intrarea magazinului cu tot felul de reclame…

ansamblul digi

Probabil că, la un moment dat, reprezentanții Primăriei se vor sătura de arhitectura pestriță și țipătoare a centrului istoric și vor lua „taurul de coarne”, la fel cum au făcut și cu terasele.

zona pestrita

Va dura un timp, însă, dacă rezultatele vor fi la fel de bune ca în cazul „cruciadei” împotriva meselor și scaunelor de plastic sau a canapelelor de pe strada Strada Republicii, așteptarea va merita.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.