Mariana Câju l-a trimis la colț pe managerul Spitalului Județean

albota si caju - Copy

Președintele Comisiei de Sănătate din Consiliul Județean (CJ) Brașov, Mariana Câju, a prezentat astăzi câteva dintre constatările controlului efectuat la Direcția de Sănătate și Asistență Medicală din CJ.

Verificările sunt în curs, dar până acum au fost descoperite destule nereguli:

  • În privinţa serviciului de gardă, a afirmat Câju, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU), dr. Adrian Albotă, și șeful Direcției de Sănătate și Asistență Medicală (DSAM) din CJ, dr. Gabriel Stanciu, „au o culpă comună. Liniile de gardă se întocmesc anual și trebuie avizate de Consiliul Județean. În realitate, conducerea SCJU le trimitea cererile  la DSAM, iar dr. Stanciu le aproba, deși structura pe care o conduce nu are personalitate juridică astfel că nu putea aviza astfel de documente”.
  •  La DSAM nu a fost găsit un raport anual privind controalele și nici o planificare a acestor acțiuni, care ar fi trebuit realizată la începutul fiecărui an. Controalele se făceau ad-hoc, de multe ori în baza unor sesizări. Nu am găsit nici o planificare, nici un registru al rapoartelor sau o evidență a măsurilor sau recomandărilor dispuse în urma organizării unor verificări”, a mai spus Câju.
  • Câju a mai spus că, în „cazul Caloian”, SCJU Braşov este „acoperit de hârtii, iar procedurile au fost parțial respectate. Vina doctoriței Eva Ionel este că nu a înștiințat șeful de secție privind acel schimb de gardă”.
  • Deși era nevoie de o ambulanță nouă pentru transportarea pacienților între pavilioanele SCJU, a mai declarat președintele Comisiei de Sănătate a CJ, SCJU nu a transmis Consiliului Județean o cerere prin care să solicite achiziționarea unei ambulanțe noi. În cazul transportului celor trei pacienți într-o singură ambulanță, vinovat a fost găsit șoferul, care nu a respectat procedurile”.
  • Mariana Câju a mai spus că a primit mai multe sesizări prin care era anunțată că parafele erau folosite de către alte persoane decât medicii îndreptățiți. „Managerul Spitalului Județean spune ca nu are cunoștință despre astfel de cazuri. Anul trecut, au făcut și câteva controale, pentru a vedea dacă salariații sunt la serviciu. Au verificat o asistentă, o farmacistă și o liftieră”.

„Controlul nostru va fi prelungit și extins la toate cele șase spitale”, a anunțat Câju.

Încă de la constituirea Comisiei de control a Consiliului Județean, Mariana Câju a spus că se aștepta ca managerul SCJU, dr. Adrian Albotă și directorul DSAM să își prezinte demisia. Astăzi ea a completat: „Dacă ținea de pixul meu, îi demiteam imediat!”

Șeful DSAM, primul care a părăsit corabia

Anul acesta, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, Ministerul Sănătății a efectuat două controale. Primul a fost în luna februarie, când Corpul de Control al ministrului a verificat activitatea economică din 2014, utilizarea fondurilor pentru plata arieratelor începând cu anul 2013,derularea  programului național de infarct miocadric acut și modul de încadrare a personalului și acordarea unor sporuri.

Apoi, după ce Ioana Caloian, bătrâna de 82 de ani, a fost lasată să plece din staționarul Tractorul, fiind găsită apoi moartă pe câmp, iar presa a relatat faptul că într-o Dacie veche au fost înghesuiți trei pacienți și o asistentă, Corpul de Control al ministrului Sănătății a revenit. De fiecare data, a afirmat Câju, auditorii au fost însoțiți de un reprezentant al DSAM: „Nu a fost dr. Stanciu care, de fiecare dată, era în concediu medical”.

Câju către Albotă: „Să-și demonstreze valoarea la concus!”

În momentul de față, dr. Albotă este manager interimar al SCJU, fiind numit în 2012, când fostul manager, dr. Marius Neculoiu, a obținut un mandat în Senatul României. Până la 1 mai, a anunțat Câju, situația se va rezolva, pentru că vor fi organizate concursuri pentru ocuparea funcțiilor de manager la toate cele șase spitale aflate în subordinea Consiliului Județean. După incidentele recente, a continuat reprezentantulCJ, „în primă fază, dr. Albotă ne-a anunțat că demisionează, iar când presa a cerut clarificări, a trimis-o pe doctorița Neculoiu să dea explicații. Apoi s-a răzgândit în privința demisiei și a început să dea declarații prin care încerca să-și acopere problemele acuzând administrația județeană. Nu avem nevoie de manageri politicieni, ci de administratori. Îl invităm pe dr. Albotă să își confirme valoarea în concursul pentru ocuparea funcției de manager. În cazul transportului pacienților, a fost sancționat șoferul, pentru că nu a respectat procedurile. Dacă angajații nu își fac treaba cum trebuie este și vina conducerii. La SCJU sunt 1.750 de salariați și dacă nu îi stăpânești, înseamnă că nu poți implementa nici un plan de management”. 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.