Planetariu de penultimă generație la Brașov

dsc_0512 - Copy

Primăria Brașov a anunțat că până la sfârșitul acestui an dorește să deschidă și planetariul de la Grădina Zoologică, cel mai mare din România. Bolta va avea un diametru de 15 m, dublu faţă de cele existente acum în ţară, și o capacitate de 100 de locuri.  De asemenea, planetariul de la Brașov va fi singurul din Europa amplasat într-o Grădină Zoologică.

Planetariul va fi dotat cu un sistem de proiecţie 3K (imaginea finală tridimensională este realizată cu două proiectoare, care dau impresia spectatorilor ca sunt „în mijlocul acțiunii”), cu cinci milioane de pixeli, acest sistem fiind folosit de marea majoritate a planetariilor performante din lume. Celelalte plantarii din România utilizează sistemul 2K cu două milioane de pixeli.  În schimb, mai multe centre similare din SUA au ajuns la nivelul 4 K.

Pentru dotarea planetariului va fi nevoie de 250.000 de euro

În perioada următoare, a anunțat luni viceprimarul Brașovului Ciprian Bucur vor fi demarate procedurile pentru amenajarea spaţiului: va fi montat planşeu intermediar, suspendat la o înălțime de cinci metri, vor fi aduse scaunele, apoi va fi achiziționată aparatura. Valoarea echipamentelor și a dotărilor necesare pentru funcționarea planetariului este estimată la 250.000 de euro, sumă prevăzută în bugetul Grădinii Zoologice pentru acest an.

Un sistem 4K ar fi costat aproximativ 480.000 de euro.

Planetariul din Braşov nu va fi dedicat în totalitate astronomiei, ci vor fi proiectate şi documentare, filme de desene animate educative și se vor putea viziona, în timp real, fenomene astronomice. Totodată, sistemul permite şi conectarea la camere video din interiorul Grădinii Zoologice, precum și la cele din municipiu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.