Biologul care a dat expertize favorabile unor investiţii cu probleme de mediu, comdamnat penal. Cum poate afecta asta construcţia Autostrăzii Transilvania

Controversatul biolog clujean Sergiu Mihuț a fost condamnat ieri, de Tribunalul Alba, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Sergiu Mihuț este cunoscut în zona activiștilor verzi pentru numeroasele sale expertize favorabile companiilor și firmelor care au probleme cu mediul, de la Roșia Montană, la micro-hidrocentrale ori proiecte imobiliare în situri Natura 2000. Decizia nu este definitivă, dar dacă va fi menținută poate genera întârzieri majore la construirea Autostrăzii Transilvania, după ce CNADNR a apelat la ”expertiza” firmei lui Sergiu Mihuț pentru obținerea acordului de mediu, scrie romaniacurată.ro.

Condamnarea, în primă instanță, a avut loc într-un dosar de corupție în care Sergiu Mihuț a fost acuzat că ar încasat în mod necuvenit bani de la Cuprumin Abrud, sub pretextul unor studii de mediu. În același dosar au mai fost condamnați fostul director al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba Mihaela Dehelean Mih și fostul director Cuprumin Gheorghe Iordache.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă. Detalii AICI

Cea mai gravă problemă pe care o poate aduce posibila condamnare definitivă a lui Sergiu Mihuț este întârzierea construcția unor tronsoane din Autostrada Transilvania. Conform Digi 24, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a acordat, fără licitație, contractul pentru obținerea acordului de mediu la autostrada Brașov-Oradea, sectorul Ogra-Borș, firmei lui Sergiu Mihuț.

În ciuda existenței unui dosar penal, Direcția Drumuri și Poduri Cluj (DRDP Cluj), entitate subordonată CNADNR, a acordat contractul pentru avizul de mediu al autostrăzii, valorând 37.700 lei, către Unitatea de Suport pentru Integrare SRL (USI), al cărei acționar este Sergiu Mihuț. Contractul presupune realizarea unui studiu de evaluare adecvată, a unui raport privind impactul asupra mediului avut de autostradă și, în final, obținerea acordul de mediu pentru secțiunea Ogra-Borș, respectiv 250 de kilometri de autostradă. În urmă cu două luni, acordul de mediu nu era încă obținut.

Potrivit Digi 24, care dă ca exemplu întârzierile înregistrate la lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, un studiu de mediu incorect sau prost poate genera întârzieri de ani buni, contestatarii având șanse reale să câștige ușor procesele și, implicit, să oblige constructorul să refacă proiectul și să reia toate procedurile de avizare.

 

Incredibilul bilanț al expertizelor lui Sergiu Mihuț

Încasarea sumelor necuvenite de la Cuprumin SA este doar una dintre faptele pentru care este cunoscut Sergiu Mihuț. Cu se mai poate lăuda biologul clujean:

  • În timpul dezbaterilor publice legate de proiectul minier de la Roșia Montană (anii 2006-2007), Sergiu Mihuț a prezentat rapoarte și opinii favorabile companiei RMGC, desființate însă de experți internaționali; Sergiu Mihuț a perseverat și, în ianuarie 2010, și-a pus semnătura pe o scrisoare de susținere a proiectului Roșia Montană adresată președintelui țării și primului-ministru. Scrisoarea a fost semnată de Mihuț în calitate de șef al ”Centrului Focal pentru Monitorizarea și Conservarea Biodiversității Cluj”;
  • Un studiu făcut de Sergiu Mihuț a adus România în procedură de infrigement în fața Uniunii Europene; este vorba de cel privind amenajarea râului Capra, din munții Făgăraș. ”Unul din proiectele de microhidrocentrală pentru care România a intrat în procedură de infringement are la bază un studiu elaborat de d-nul Sergiu Mihut și firma sa Unitatea de Suport pentru Integrare: Sinteză integratoare a elementelor legate de proiectul de „Amenajare centrală hidroelectrică de mică putere râul Capra, jud. Argeș”, Cluj-Napoca, februarie 2012. Atragem atenția asupra riscurilor pe care le prezintă o astfel de evaluare a impactului asupra mediului”, se arată înr-un raport al World Wild Fund România (WWF);
  • Aceeași firmă a realizat un studiu pozitiv de mediu și pentru alte două microhidrocentrale, ambele amplasate pe râul Nera; de asemenea, ecologiștii arată că Mihuț ar fi realizat studii pozitive pentru microhidrocentrale în Apuseni, pe Someșul Rece, în zona Măguri-Răcătău, într-un sit Natura 2000, dar și pe râuri din județul Bistrița-Năsăud, inclusiv în alt sit Natura 2000;
  • Tot într-un sit Natura 2000 se află și un ansamblu de locuințe din pădurea Făget, avizat, conform Asociației Transilvania Verde, pe baza ”expertizei” firmei lui Mihuț, USI.
  • E interesant că în unele cazuri, ecologiștii au semnalat faptul că studiile… se plagiau între ele: astfel, în cele privitoare la proiectul imobiliar din Făget se vorbea despre zonă ca despre Roșia Montană, iar în cele pentru micro-hidrocentralele de pe Nera erau copiate pasaje dintr-un studiu realizat pentru avizarea unei… ferme de porci din județul Cluj.

    sursa: romaniacurata.ro

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.