Attila a cucerit Brașovul! UDMR este marele câștigător al localelor din 5 iunie

 „Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile”, a spus tovarășul Iosif Stalin. Dacă ar fi asistat la conferința de presă de joi, la care a participat primarul Brașovului, George Scripcaru, copreședintele PNL, Adrian Veștea, președintele UDMR Brașov, Attila Kovacs și președintele PMP Brașov, Costel Mihai, Stalin și-ar fi reformulat cugetarea.

Să-i dăm cuvântul fantomei tovarășului Stalin: „Nu contează cine votează, nici cine numără voturile.  Contează cine profită de rezultate”.    

Ce a obținut fiecare partid

Liderii celor trei partide, plus primarul Brașovului, George Scripcaru, au prezentat joi un protocol de colaborare politico-administrativ. Interesantă este secțiunea politică, pentru că, pe lângă faptul că semnatarii au convenit să constituie majorități în consiliile locale în care numărul de mandate le permite acest lucru, au stabilit și funcțiile ce le revin partidelor în Consiliul Județean și Primăria Brașov.

Președintele CJ Brașov va fi un liberal, probabil Adrian Veștea. Unul dintre vicepreședinți va fi liberal. Celălalt a post de vicepreședinte al forului deliberativ județean a fost obținut de UDMR.  Poate Attila Kovacs?

Peste drum de Consiliul Județean Brașov este Primăria municipiului Brașov. Va fi condusă de George Scripcaru. Cele două funcții de viceprimar au fost primite de PMP și UDMR. Costel Mihai, președintele PMP  dat de înțeles că va fi viceprimar. La UDMR lucrurile sunt mai complicate, pentru că Toaso Imelda şi Barabas Laszlo pot fi și consilieri județeni. Este posibil ca una dintre cele două persoane să renunțe la mandatul din forul deliberativ local, iar cel care va rămâne pe poziții va fi, cel mai probabil, viceprimarul maghiar al Brașovului.

Pe scurt, marele câștigător al localelor de la Brașov este UDMR, pentru că a scos maximul de pe urma alegerilor. Negociatorii UDMR au jucat dur. Cu doar câteva zile în urmă social-democrații anunțau că negociază cu UDMR, însă, oferta PNL pare a fi fost de nerefuzat: un vicepreședinte CJ și un viceprimar al municipiului reședință de județ. Cele trei mandate din Consiliul Județean și cele două din CL Brașov au fost suficiente pentru ca UDMR să încline balanța.

Nici PMP nu a rămas cu mâna goală. Din doi reprezentanți în Consiliul Local Brașov, unul este viceprimar. Asta după ce popularii au făcut vineri o mutare care părea că îi îndepărtează de dreapta. Mai precis, vineri, PMP, FDGR și PER au anunțat că au format un grup de consilieri locali. Au prezentat chiar și un program politic scris peste noapte.

DSC_0226

În schimb, PNL a trebuit să cedeze teren. Are un președinte de Consiliu Județean, un vicepreședinte, dar, pentru prima oară după mulți ani nu are viceprimar în Brașov. Și, oficial, nici primar al Brașovului.

PER Brașov, tras spre dreapta de conducerea centrală?

După etapa de numărare a voturilor, a fost anunțată surpriza alegerilor: PER, care, în județul Brașov s-a clasat pe locul al III-lea. Partidul a fost luat în seamă. Întâmplător, săptămâna trecută, mai precis miercuri, primarul Brașovului a fost la sediul PER, unde a discutat „diverse” cu președintele organizației județene, Ionel Goidescu.

scrip si goe

După câteva minute de la această discuție Goidescu a spus într-o conferință de presă că este deschis dialogului cu liberalii brașoveni, dar a pus și o condiție: PNL să schimbe garnitura, adică să nu îl propulseze pe Adrian Veștea. Tot atunci el anunța o posibilă „coaliție a micilor partide”, adică cea care a fost prezentată după câteva zile.

În această săptămână, mai precis miercuri, liderii PER Brașov, tot în conferință de presă, au spus că organizația din județul nostru este cea mai performantă din țară. „Rezultatele sunt extraordinare”, a spus Mariana Sebeni – Comșa. Discursul părea o simplă laudă de sine, însă, după declarația de a doua zi a primarului George Scripcaru, mesajul PER-iștilor brașoveni poate fi citit cu alți ochelari.

„Am discutat cu preşedintele executiv (de la nivel central – n.red) al PER , Cătălin Nămăescu, care este brașovean. I-am detaliat protocolul şi, în numele PER, el a agreat proiectele. Vor mai urma discuţii pe această temă, inclusiv cu reprezentanţii PER de la nivelul municipiului Braşov, urmând ca ei să se clarifice în zilele următoare” – George Scripcaru.

 

FDGR de CJ și FDGR de CL

Interesantă este și situația din FDGR, pentru că devine tot mai vizibil faptul că sunt două tabere.

Ne ajută să înțelegem copreședintele PNL Brașov, Adrian Veștea:

„Avem deschiderea de a colabora cu toate formaţiunile politice, pentru a implementa proiecte pe care şi noi şi ei le-am vehiculat în campania electorală. Scopul nostru este ca Braşovul să devină un motor de dezvoltare.  Am discutat şi cu reprezentanţii FDGR, cu Wolfgang Wittstock şi Caroline Fernolend, care s-au arătat interesați de proiectul nostru și este posibil să ni se alăture în acest demers”.

DSC_0116

Reamintim că protocolul politico-administrativ semnat de George Scripcaru, PNL, UDMR și PMP este valabil la nivelul întregului județ.

Tot în FDGR este tabăra din CL Brașov, compusă din Cristian (uneori Christian) Macedonschi și Arnold Ungar (fost Ungureanu), care este anti-Scripcaru, anti-PNL, iar dacă șefii lor  ierarhici vor decide să se alăture coaliției PNL-PMP-UDMR-George Scripcaru… va fi spectacol.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.