„Copilul problemă” din TSA, Ada Galeș, s-a plâns în fața câtorva consilieri locali

Anul trecut au obținut  actorii Teatrului Sică Alexandrescu (TSA) din „tabăra Goga”  retragerea atribuțiilor în domeniul cultural deținute de Cecilia Doiciu. Anul acesta au alungat doi directori, unul interimar (Doru Ana) și celălalt numit în urma concursului din septembrie (Dan Marius Zarafescu). Acum, protestatarii dau de înțeles că au început ofensiva împotriva directorului interimar al Teatrului Sică Alexandrescu, Viorica Geantă Chelbea.

 

Ultima criză din TSA a început în 29 septembrie, când, în semn de protest, 13 actori ai Teatrului Sică Alexndrescu au refuzat să urce pe scenă, atunci fiind nemulțumiți de faptul că Dan-Marius Zarafescu a fost numit manager al TSA, în urma organizării unui concurs. Noul manager a rezistat în funcție câteva zile, apoi demisionat. În aceste condiții, viceprimarul Brașovului, Costel Mihai, i-a chemat pe salariații teatrului la negocieri, pentru a stabili un director interimar, dar fără rezultat. Propunerea sindicaliștilor a fost respinsă de protestatari, care, la rândul lor, nu au fost de acord cu propunerea sindicaliștilor privind conducerea interimară a teatrului. S-a încercat soluția de compromis, mai precis numirea unei persoane din Primăria Brașov, dar protestatarii s-au opus. În aceste condiții, Primăria a decis să o numească pe Viorica Geantă Chelbea la conducerea teatrului. Cum aceasta era și propunerea sindicatului pentru funcția de director interimar (iar pentru susținerea ei au fost strânse semnături de la 53 dintre cei 84 de salariați ai teatrului), protestatarii „au luat foc”. Au postat pe pagina de socializare a teatrului chiar și mesaje politice, iar luni au venit în Consiliul Local Brașov.

Puțini spectatori…  

„Gazda” protestatarilor în Consiliul Local Brașov a fost consilierul local Cristian Macedonschi, care, la începutul ședinței a spus că un grup de actori de la Teatrul Sică Alexandrescu vrea să își spună nemulțumirea. S-a așteptat până la finalul ședinței, când, alesul a reamintit că actorii protestatari așteaptă să li se dea cuvântul. Cum părerile aleșilor locali erau împărțite, s-a supus la vot. Cei mai mulți dintre aleși au fost împotrivă, așa că ședința a fost închisă. Actorii au rămas totuși în sală, după ce trei aleși locali ai PSD, respectiv Tudor Duțu, Eugen Comșulea și Dumitru Tărăbuță, plus cei doi consilieri FDGR (Cristian Macedonschi și Arnold Ungar), reprezentanta PER (Adina Donsă) și consilierul local ales pe listele UDMR, Toro Tamas, s-au arătat dispuși să îi asculte.

Ce a avut de spus Ada

Ada Galeș s-a așezat pe scaunul președintelui de ședință și și-a început discursul. A spus că a fost agresată fizic de Viorica Geantă Chelbea, motiv pentru care a depus împotriva acesteia o plângere la Poliție. A spus că directorul interimar nu vrea să îi aprobe câteva zile de concediu contabilului șef al TSA, Mariana Hudișteanu (fost director interimar al teatrului și protestatar, alături de Ada Galeș). A spus că Viorica Geantă Chelbea a refuzat participarea TSA la un festival cu piesa „Copilul problemă”, pentru care Ada Galeș a primit premiul UNITER pentru debut.

„Vrea să dea afară actorii din teatru. S-a ajuns chiar la situaţia în care unul dintre actori şi-a dat demisia”, a mai afirmat Ada Galeș. „Noi suntem cei care vrem să încheiem acest conflict”, a completat tânăra actriță.

Pentru unii, teatrul e acasă… la propriu

A luat cuvântul și directorul interimar, explicând, în primul rând, de ce piesa „Copilul problemă” nu a mai ajuns la festival:

dsc_0757

„În distribuția acestei piese era  Claudiu Mihail, care nu a mai venit la repetiții și la spectacolele la care era programat. Am vorbit cu el la telefon, l-am rugat chiar să se întoarcă, pentru că eu doresc pacea”.

 

Cât despre „datul actorilor afară”, Viorica Geantă Chelbea a spus că nu vrea să îi lase pe actori pe drumuri, ci să le găsească o casă:

 

„De aproximativ 20 de ani, câțiva actori stau în teatru, câteva cabine ale actorilor fiind transformate în locuințe. Nu plătesc nici chirie, nici utilități. Eu am discutat cu Mariana Hudișteanu, căreia i-am spus că trebuie să profităm de aceste «momente de neliniște» și să le găsim locuințe actorilor. Nu îmi pot asuma responsabilitatea pentru ce s-ar produce într-un moment de neatenție…”.

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.