Cum se va face regionalizarea? Prima propunere aplicabilă în România

Primele variante de transfer al competenţelor de guvernare în vederea regionalizării au fost prezentate de vicepremierul Liviu Dragnea, la întâlnirea cu preşedinţii de consilii judeţene, primarii, reprezentanţii ONG-urilor şi ai Academiei Române. Întâlnirea a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la Tulcea.
Ca principiu general al transferului decompetenţe de guvernare, la nivel central se propune menţinerea instituţiilor de inspecţie şi control, iar ceea ce ţine de avizare şi autorizare, să fie coordonat de consiliile judeţene.

 

Una dintre modificările importante ar apărea în domeniul Sănătăţii. Propunerea lansată de autrorităţi prevede trecerea Casei Judeţende de Asigurări de Sănătate în subordinea Consiliului Judeţean, împreună cu 75% din fondurile gestionate de aceasta. CJ ar urma să se ocupe astfel de contractarea cu spitalele, atât din domeniul public cât şi din domeniul privat. De menţionat însă, că în acest caz, Consiliul Judeţean, care la Braşov deţine şase unităţi medicale din sistemul public, s-ar ocupa, printr-o direcţie specială (probabil Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală a Judeţului, care există în subordinea CJ), de contractarea cu propiile spitale!!

 

Propuneri pentru aplicarea mecanismului de  transfer al competenţelor de la nivel central la nivel regional/judeţean:

Sănătate:

  • Consiliul Judeţean: Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Ambulanţa, Serviciul de Transfuzii Sanguine;

 
Educaţie:

  • Consiliul Judeţean: Inspectoratul Şcolar Judeţean (fără componenta de inspecţie), învăţământul tehnic şi vocaţional;
  • Autoritatea centrală: organismele de inspecţie şi control din învăţîmânt (aflate acum înm subordinea IŞJ-urilor), componenta curiculară;

 

Mediu:

  • Consiliul Judeţean: Agenţia pentru Protecţia Mediului (doar componenta de avizare şi autorizare);
  • Autoritatea Centrală: componenta de control în domeniul mediului, Garda de Mediu

 

Muncă:

  • Consiliul Judeţean: Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială (APIS)
  • Autoritatea Centrală: Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Casa de Pensii

 
Ministerul Afacerilor Interne:

  • Consiliul Judeţean/ primăriile: Poliţia Locală + Poliţia Naţională cu componenta de Ordine şi Siguranţă Publică;
  • Autoritatea Centrală: Poliţia Naţională;

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.