Braşovenii şi basarabenii din Braşov îşi vor aduce aminte împreună de momentul istoric în care Basarabia a fost ocupată de către Imperiul Ţarist. În acest an, Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov, marchează pentru al doilea an consecutiv acest moment din istoria Basarabiei şi a României, prin organizarea,în data de 16 mai, a activităţilor culturale reunite sub numele de „Basarabia 200+1”.
Acum 201 ani, la data de 16 mai (28 mai) 1812, în urma Tratatului de la Bucureşti (care punea capăt Războiului Ruso-Turc), Basarabia a fost anexată Rusiei. Un teritoriu prins mereu între marile puteri, Basarabia, cu trecutul său zbuciumat, a gravitat mereu către România. Ne unesc limba şi tradiţiile, oamenii şi istoria. Acesta este mesajul pe care îl transmit reprezentanţii OSBB, prin acţiunile pe care le desfăşoară pe data de 16 mai la Braşov, în cadrul evenimentului de „Basarabia 200+1”.
„Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucoveni este o organizaţie non-guvernamentală care are drept scop educarea în spirit naţional democratic şi proeuropean a tinerilor basarabeni aflaţi la studii în România, iar «Basarabia 200+1» reprezintă marcarea unui moment istoric important pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului. Sperăm că aceste activităţi culturale să reprezinte şi un mijloc prin care studenţii basarabeni se pot exprima, interacţiona şi dezvolta relaţii interumane strânse şi durabile cu studenţii şi comunitatea braşoveană”, a declarat Doiniţa Jugaru, Preşedintele OSBB Braşov.
Programul „Basarabia 200+1”:
11.00 – Piaţa Sfatului: Expoziţia de fotografie „Basarabia reală”, în cadrul căreia vor fi expuse 40 de instantanee din Basarabia. Expoziţia va sta în Piaţa Sfatului până în data de 19 mai 2013.
12.00 – studenţii basarabeni, dar şi români sunt invitaţi să viziteze Muzeul Casa Mureşenilor
19.00 – Centrul Cultural Reduta (sala Arcadia): proiecţie a filmului „Tenis cu moldovenii“, (Marea Britanie, 2012), o ecranizare a bestseller-ului cu acelaşi nume al cunoscutului scriitor şi actor englez, Tony Hawks.
Proiectul de „Basarabia 200+1” a fost iniţiat de către Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, Depoul de Artă Urbană şi Asociaţia de Dezvoltare LINK şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, Centrul Cultural Reduta, Muzeul Casa Mureşenilor şi PRIME Braşov, asociaţia studenţilor la Comunicare şi Relaţii Publice.