Site icon

FOTOREPORTAJ/ Cum va arăta Grădina Zoologică de la Noua?

Închis în 11 iunie 2012, pentru efectuarea unor ample lucrări de modernizare şi extindere, Parcul Zoologic Braşov ar putea fi redeschis în luna august. Deocamdată, stadiul lucrărilor este la 50%, iar graficul de finanţare a rămas din nou în urmă. De altfel, acesta este fi motivul pentru care termenul iniţial de finalizare (decembrie 2013) a fost devansat.  Vă prezentăm, în continuare, un fotoreportaj despre viitoarea faţă a grădinii zoologice.

 

Grădina Zoologică de la Noua vine cu un concept unic în România combinând utilităţile unui parc de profil cu cele ale unui spaţiu de petrecere a timpului liber. Dacă se respectă noul grafic stabilit de primăria Braşov şi Ministerul Mediului, totul ar trebui să fie gata la 15 august, astfel încât publicul să poată vizita noua grădină zoologică, extinsă de la 4 la 10 hectare, din septembrie.

 

 Practic, a explicat directorul Grădinii Zoologice Braşov, Dumitru Daneş,  „la Noua va fi o grădină zoologică complet nouă. În această fază a proiectului se lucrează la adăposturie pentru animalele existente, după care vom aduce şi noi specii”.   La momentul închiderii, în Grădina Zoologică din Braşov existau aproximativ 760 de animale din peste 60 de specii.

 

Pe viitor, parcul zoo va avea 10 hectare, un planetariu şi un spital veterinar care va deservi toată zona. „Pentru ca vizitatorii să poată vedea leii sau tigrii, va exista o amenajare cu puncte  de observaţie, de unde se poate vedea întreg adăpostul. De asemenea, vor fi şi tuneluri, astfel încât feline să poată fi văzute şi când sunt în cuşti, iar pentru siguranţa vizitatorilor, se vor instala şi sisteme de siguranţă, astfel încât să eliminăm riscul apariţiei unor accidente”, a explicat Daneş. 

[scrollGallery id=40] De aici vor putea fi urmărite felinele.

 

 În această perioadă se lucrează şi la voliere (cuştile speciale pentru păsări), la adăposturile pentru păsări exotice şi reptile, la aleile din incintă  şi la planetariu (foto jos). „Acum se montează cupola planetariului. Aici se vor putea proiecta filme pe sferă. De asemenea, va fi amenajată şi o sală unde profesorii pot veni cu elevii, pentru a ţine ore de biologie”, a mai aspus Daneş. 

[scrollGallery id=41] Voliere pentru păsări

 

Directorul Parcului Zoologic Braşov a precizat că în perioada în care parcul zoologic este în şantier, la Braşov este prezent un mediator al Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor, care „ne oferă consultanţă privind executarea lucrărilor, astfel încât animalele să nu fie stresate”. De altfel, a anunţat Daneş, Grădina Zoologică şi-a depus candidatura pentru a deveni membru al acesei structuri europene, „statut care ne va permite să aducem noi animale”

[scrollGallery id=42]

 

Modernizarea grădinii Zoologice Braşov este finanţată în proporţie de 75% de Ministerul Mediului, prin Programul „Implementarea şi realizarea proiectelor de investiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizării grădinilor zoologice”. 

Valoarea totală a acestui proiect este de 32.037.618 lei, din care Ministerul Mediului suportă 22.237.484 de lei. Pe lângă lucrările la Grădina Zoologică se mai execută şi lucrări la reţele, în valoare totală de 1.664.034 de lei, finanţarea fiind asigurată din bugetul local. 

 

Investiţia a fost aprobată printr-o hotărâre de Guvern din 2007, convenţia de finanţare a fost semnată în luna aprilie a anului 2009, iar lucrările efective au început în 27 octombrie 2010. Iniţial, lucrările trebuiau terminate în 31 decembrie 2012, dar acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că ministerul de resort nu a virat toate sumele prevăzute în graficul de plăţi. În aceste condiţii, în luna decembrie a anului trecut autorităţile locale au elaborat un act adiţional la contractul privind execuţia lucrărilor, prin care era stabilit un nou termen de finalizare a lucrărilor, respectiv 15 august 2013. „Cum este vorba despre un program naţional, pentru a finaliza această investiţie depindem foarte mult de finanţarea din partea Ministerului Mediului şi sperăm ca în 2013 să nu mai fie întârzieri  în virarea banilor, astfel încât să respectăm graficul de lucrări”, a spus primarul Braşovului.

Până acum, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei,  „ministerul a achitat 7.738.877 de lei, iar faţă de graficul de plăţi are o restanţă de 591.000 de lei, din care 161.000 de lei pentru lucrări executate şi facturate în 2012”.

Exit mobile version