Site icon

Expoziţie/ Povestea imnului naţional, în imagini, la Casa Mureşenilor

casa muresenilor (79)_afara
Versurile imnurilor naţionale ale României, dar şi documente originale din colecţia familiei Mureşianu pot fi văzute la Casa Mureşenilor –  Muzeul Imnului Naţional, în cadul unei expoziţii ce a fost deschisă ieri.
Tot la Casa Muresenilor pot fi văzute, printre altele, o transcriere a poeziei „Un răsunet” (titlul iniţial al poeziei Deşteaptă-te Române, foto jos). După cum a afirmat directorul muzeului, Valer Rus, acestaeste cel mai important document din secolul al XIX-lea aflat în colecţia muzeului. 

Transcrierea poeziei ”Un Răsunet”
Mai este expus certificatul de botez al lui Andrei Mureşianu, emis de parohia din Bistriţa, unde s-a născut poetul, dar şi foaia matricolă eliberată de şcoala gimnazială din din aceeaşi localitate. De asemnea, mai pot fi văzute fotografii originale şi un exemplar a singurului volum de poezii ce a fost tipărit în timpul vieţii poetului.
Certificatul de botez al lui A. Mureşianu
„Expoziţia face parte din strategia de rebranding a muzeului, ce a fost începută în luna mai, când a fost afişat bannerul pe faţadă. De atunci, numărul de vizitatori a crescut. Imnul naţional s-a născut la Braşov, a fost cântat pentru prima dată în acest oraş şi este normal să avem un muzeu al imnului naţional”, a explicat Valer Rus.
Imnurile României, de-a lungul timpului: 
Tot ieri, cu ocazia Zilei Imnului Naţional, în Piaţa Tricolorului, din faţa Primăriei Braşov, câteva zeci de braşoveni au asistat la un ceremonial religios şi militar (foto jos).
Exit mobile version