Consiliul Local Braşov a aprobat astăzi un act normativ, prin care a fost stabilită modalitatea prin care se vor plăti despăgubirile către Bogdan Invest pentru o suprafaţă de 1,6 hectare de teren pe care este construită o parte a Parcului Zoologic Braşov şi care a fost retrocedată.
Mai precis, a declarat preşedintele Comisiei Economice din Consiliul Local Braşov, consilierul local social-democrat Cătălin Leonte, anul acesta se va plăti suma de 1,250 de milioane de euro, urmând ca anul viitor să se mai achite încă 1,250 de milioane de euro. Diferenţa, până la 5 milioane de euro, va fi „acoperită” prin cedarea unor terenuri sau imobile aflate în proprietatea municipalităţii, acestea urmând a fi identificate, expertizate, evaluate şi dezmembrate până la 31 martie 2014. Pentru fiecare bun ce va fi predat în contul datoriei, se va emite câte o hotărâre de consiliu local separată.
Măsură de precauţie
Hotârârea a fost aprobată cu un amendament: revendicatorul va trebui să dea o declaraţie notarială prin care să se angajeze ca, după încheierea tranzacţiei, să nu mai emită nici o pretenţie legată de acest teren. „Nu vrem să ajungem în situaţia ca, după ce achităm cele 2,5 milioane de euro şi se fac schimburile de terenuri, Bogdan Invest să se declare nemulţumit şi să vină cu alte pretenţii”, a afirmat Leonte.
Alesul local a precizat că această hotărâre trebuie pusă în aplicare, în caz contrar, „cei care au câştigat procesul pot cere plata unor penalizări în valoare de 21.000 de lei pe lună, ce urmează a fi calculate începând cu luna mai a anului trecut”.
Iniţial, în litigiu au fost 4,5 hectare de teren pe care este construită Grădina Zoologică, dar, în timp, municipalitatea braşoveană a oferit la schimb terenuri în alte zone ale oraşului. În schimb, pentru cele 1,6 hectare cele două părţi nu au căzut de acord, ajungându-se astfel în instanţă. „Noi eram dispuşi să le restituim terenul de la Grădina Zoologică, dar ei nu au fost de acord, cerându-ne bani”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.