Descărcarea arheologică din Curtea Bisericii Negre este în curs de finalizare. În cei doi ani cât au durat săpăturile arheologice au fost descoperite obiecte și podoabe confecționate în jurul anului 1200, 1.400 de morminte, gropi de provizii din secolul al XIII-lea, dar și ziduri ale unor locuinţe şi ale unei posibile mănăstiri premonstratense, ordin călugăresc din spaţiul germanic, întemeiat în anul 1120, ce s-a extins în Estul Europei cu mult înainte de 1235. Dacă această ipoteză se confirmă, istoria Brașovului ar putea fi rescrisă.
Inițial, arheologii estimau că șantierul va fi închis la sfârșitul anului 2012, dar descoperile făcute i-au determinat să continue săpăturile. Acum se mai sapă în zona din fața Bisericii Negre, și spre Liceul Johannes Honterus. „În cursul acestei săptămâni arheologii se vor retrage de pe parcela din fața intrării principale a bisericii, iar până la sfârșitul acestei luni se va încheia descărcarea arheologică și pe celelate porțiuni”, a declarat arhitectul-șef al Brașovului, Mihaela Manolache. Ea a precizat că, printre altele, anul trecut, pe latura dinspre strada George Barițiu au fost descoperite aproximativ 1.000 de morminte, iar alte 400 au fost dezgropate în cursul acestui an. „Au fost găsite și două pietre de mormânt din secolul al XVIII-lea. Una dintre ele, cu o lungime de 2 metri, o lățime de 80 de centimetri și o înălțime de 30 de centimetri era perfect conservată. De asemenea, într-una din gropile pentru provizii a fost găsit un schelet de cal. Arheologii spun că cele mai vechi obiecte dezgropate sunt de la începutul anilor 1.200”, a mai afirmat ea. Toate obiectele descoperite de arheologi rămân deocamdată în custotia Bisericii Negre, dar sunt proprietatea statului român, urmând ca după finalizarea cercetărilor să se ia o decizie finală în acest sens. În momentul de față ele sunt analizate și restaurate, urmând ca la finalul acestei etape să se elaboreze și un raport de cercetare.
Va urma reabilitarea curții Bisericii Negre
După finalizarea descărcării arheologice, Curtea Bisericii negre la fi reamenajată. Investiția este estimată la aproximativ un milion de euro, iar reprezentanții municipalității susțin că lucrările vor începe anul viitor,
Reabilitarea Curţii Bisericii Negre se va realiza după un proiect selecţionat în urma unui concurs de arhitectură organizat de municipalitate în 2011. Se va înlocui pavimetul, rigolele vor fi refăcute, se vor monta piese de mobilier urban, iar sistemul de iluminat public va fi refăcut. pavimentului şi reabilitarea rigolelor.