Week-endul acesta se va desfășura la Râșnov cea de-a V-a ediție a Festivalului de Reconstituire Istorică „În Numele Trandafirului”. Atracțiile principale vor fi aplicațiile militarilor de elită ai Batalionului 21 Vânători de Munte „Gen. Leonard Mociulschi”.
Festivalul se va desfășura în perioada 7-8 septembrie, în Grădina Cetății Râșnov, la Cinematograful Amza Pellea și în Cheile Râșnoavei, iar pentru prima dată, în organizarea evenimentului s-a implicat, pe lângă Primăria Orașului Râșnov, și Ministerul Apărării Naționale.
Tematica principală a ediției din acest an este „Armata Română, începuturi și prezent”, iar festivalul este dedicat împlinirii a 135 de ani de la încheierea Războiului de Independență și a împlinirii a 90 de ani de la înființarea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmisegetuza”, al cărei comandament este la Brașov.
Programul festivalului:
Sâmbătă, 7 septembrie:
Grădina Cetății:
- Ora 10.00: Festivitatea de deschidere;
- Orele 10.00-18.00: Tabără militară: exerciții demonstrative militare după regulamentele de epocă, prezentări de uniforme și echipament, reconstituirea unor aspecte ale vieții cazone, reconstituirea unor scene de luptă cu cartușe de manevră;
- Orele 11.00-11.30: Asociația 6 Dorobanți: reconstituire istorică „Armata Română în timpul Războiului de Independență” (1877-1878);
- Orele12.00-13.00 – Batalionul 21 Vânători de Munte: „Exercițiu demonstrativ cu tematică și echipament specific acțiunilor în teatrul de operații din Afganistan”.
Cinematograful Amza Pellea
Simpozion de istorie și reconstituire istorică, orele 18.00 – 20.00
- Col. Ovidiu Conduruța: „Prezentarea Batalionului 21 Vânători de Munte «Gen. Leonard Mociulschi»” Predeal;
- Horia Vladimir Șerbănescu (Muzeul Național Militar al României): „Istoria Vânătorilor de munte din România”;
- Col. (r) Gheorghe Suman: „Gen. Leonadr Mociulschi, personalitate a istoriei militare”;
- Prof. univ. Adrian Silvan Ionescu (Institutul de Istoria Artei „G, Oprescu”): „Gettysburg, USA, reconstituire istorică 2013”;
- Nicolae Pepene: „Istoria Vânătorilor de Munte în Arhivele Naționale de Film” – cele mai vechi imagini sunt din octombrie 1920, când Regele Ferdinand a vizitat Cazarma Albă (actualul sediu al Academiei Forțelor Aeriene din Brașov).
Duminică, 8 septembrie:
- 9.30 – depunere de coroane la mormântul eroului Claudiu Chira, ucis în timpul unei misiuni în Afganistan;
Grădina Cetății:
- Orele 10.00-18.00: Tabără militară – prezentare de decorații, uniforme și armament, regulamente militare;
- Orele 12.00-12.30 : Reconstituire istorică Asociația 6 Dorobanți: „Post de dorobanți din Carpați, de la granița cu Austro-Ungaria, din epoca anterioară creării trupelor de grăniceri (1904) și a vânătorilor de munte (1916)”;
Cheile Râșnoavei, orele 14.00-15.00:
- Batalionul 21 Vânători de Munte: Exercițiu demonstrativ de instrucție alpină.
În perioada 7-15 septembrie, în Grădina Cetății vor fi expuse imagini ce vor prezenta istoria Vânătorilor de Munte, uniformele și decorațiile primite de comandanții de-a jungul celor 90 de ani.