Ca urmare a anuntului Directiei Nationale Anticoruptie privind efectuarea de cercetari penale fata de Ioan Mihaila, consilier personal al Ministrului delegat pentru Energie, si Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A, Departamentul pentru Energie condus de preşedintele PSD Braşov, Constantin Niţă, a făcut ieri următoarele precizări:
- Incepând de astazi, 23 octombrie, Ioan Mihaila este eliberat din functiile detinute.
- Departamentul pentru Energie va propune Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica demiterea lui Eugen Bradean din Directoratul S.C. Hidroelectrica.
“In perioada urmatoare, S.C. Hidroelectrica urmeaza sa puna la dispozitia organelor abilitate toate informatiile necesare finalizarii anchetei, iar Departamentul pentru Energie va sprijini autoritatile pentru buna desfasurare a cercetarilor”, a mai precizat Departamentul pentru Energie.
Cine e Ioan Mihăila:
Ioan Mihaila, membru al consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, retinut miercuri seara in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro, este un apropiat si consilier al ministrului Constantin Nita. Mihaila este o persoana foarte controversata, potrivit publicatiei Indiscret in Oltenia. A fost presedintele CA al Bankcoop iar in urma scandalului creat dupa falimentarea bancii, Mihaila a fost urmarit de autoritati, stand ani buni fugit din tara, precizeaza in publicatia citata.
Mihaila a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere provizoriu al Hidroelectrica pe data de 29 mai 2013. Remus Borza a fost ales presedinte de catre Consiliul de Supraveghere cu majoritate de voturi, insaDepartamentul pentru Energie l-ar fi dorit pe Ioan Mihaila in aceasta functie.
Ioan Mihaila este o persoana foarte controversata, potrivit publicatieiIndiscret in Oltenia. Dupa 1989 a fost presedintele CA al Bankcoop. In urma scandalului creat dupa falimentarea Bankcoop, Ioan Mihaila a fost urmarit de autoritati, stand ani buni fugit din tara, se mai precizeaza in publicatia citata. Mihaila a fost numit recent si in Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, fapt care l-ar pune in situatie de incompatibilitate in conditiile in care se afla la conducerea a doi mari producatori de energie aflati in competitie pe piata.
In CV-ul sau, Mihaila arata ca inainte de 1989 a lucrat ca sef de santier la Hidrocentrala Turnu, apoi la fosta Centrala Industriala de Retele Electrice de unde a fost inlaturat “pe motive politice”, dupa care a ajuns sef de santier in cadrul Trustului de Constructii Hidroenergetice (TCH). Activitatea lui Mihaila dupa 1990 ridica mari semne de intrebare. In CV precizeaza ca in perioada 1990-1991 “am plecat in SUA unde am lucrat in diferite companii de constructii si instalatii”, iar in perioada 1991-1994 “am lucrat in sectorul privat”, fara sa ofere alte detalii. In perioada 1995-1998 a fost “unul dintre pionierii pietei de capital din Romania”, infiintand BVB, Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare, Rasdaq si Institutul Roman de Valori Mobiliare.
Mihaila mai arata ca in perioada 1998-2002 a realizat un “program complex pentru finalizarea obiectivelor hidroenergetice in executie”, fara sa precizeze si functia si locul de munca din acel moment. Din 2002 pana in prezent a “dezvoltat proiecte imobiliare si acordat consultanta in domenii de specialitate in tara si strainatate”. Nici pentru aceasta perioada nu precizeaza functia si locul de munca.
Fiul lui Ioan Mihaila, numit, de asemenea Ioan Mihaila, este deputat ARD, singurul parlamentar PNTCD din Parlament. Ioan Mihaila jr. a fost director al Directiei de investitii in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea.