Turiştii trebuie să mai aştepte până să facă o drumeţie la “7 Scări”. Începute pe 25 mai, reparaţiile la canionul “7 Scări” nu au fost finalizate, aşa cum au anunţat autorităţile săcelene, ci au fost suspendate.
[scrollGallery id=106]
(Aşa arată canionul, dupa lucrarile executate până acum)
După ce primarul municipiului Săcele a anunţat că va fi deschis Canionul “7 Scări”, turiştii au mers sâmbătă pentru a vizita noul obiectiv, dar au descoperit că traseul este închis. Motivul? O sesizare depusă la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Braşov, de către un ONG din Săclele.
În urma acestei reclamaţii comisarii Gărzii de Mediu au dispus suspendarea lucrărilor şi au amendat Regia Locală a Pădurilor (RLP) Săcele (care implementează proiectul) cu suma de 25.000 de lei, pentru că nu au fost obţinute avizele de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov. „Lucrările au fost suspendate în 19 septembrie şi vor fi reluate după ce vor fi eliberate avizele. În mod normal, fiind vorba despre o refacere a unor amenajări existente ce nu afectează mediul mai mult ca înainte de începerea lucrărilor, nu şriam că se impune obţinerea acordului de la APM”, a declarat directorul RLP Săcele, Sorin Hermenean.
Aceste documente, după cum a anunţat astăzi directorul executiv al APM Braşov, Ciprian Băncilă vor fi emise în câteva zile. De altfel, în şedinţa Comisiei de Analiză Tehnică de luni a fost analizată şi documentaţia depusă de regia săceleană.
Lucările de reabilitare a Canionului “7 Scări” au început în 25 mai. Potrivit documentaţiei depuse la APM Braşov, toate lucrările sunt efectuate în baza proiectului original, respectându-se formele, dimensiunile şi folosindu-se aceleaşi materiale. „Traseul drumului de exploatare va rămâne identic cu cel desenat în planurile cadastrale eanterioare, iar scările şi pasarelele se vor înlocui cu elemente perfect identice cu cele iniţiale. Mesele şi băcnuţele de popas vor fi înlocuite cu altele tot din lemn, pe aceleaşi amplasamente” se arată în proiectul depus la APM Braşov. Când va fi terminat, traseul va fi şi mai impresionant. Plafoanele pasarelelor care fac legătura între scări nu mai sunt din scândură ci sunt metalice, astfel că prin ele se vede pârâul. Structura metalică ce a fost montată este mai bine fixată decât cea anterioară, iar cea de-a treia scară, cea mai lungă, nu se mai balansează.
Un pericol pentru turişti
(Aşa arătau scările înainte de reparaţii)
Canionul “7 Scări” este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zonă. Înainte de închidere, infrastructura era într-un stadiu avansat de degradare: pasarelele aveau podinele complet distruse, erau ruginite, iar scările erau instabile şi afectate de rugină, astfel că oricând se puteau produce accidente. De altfel, cu mult timp înainte de a începe lucrările, la intrarea în canion era montată o plăcuţă prin care se anunţa că traseul este închis, însă turiştii ignorau acest avertisment.
(Asa arată scările după reparaţii)