După modelul municipiului Târgu Mureș, Brașovul ar putea avea un dispecerat integrat de urgență, apelabil prin numărul unic 112. DispeceratulAcesta va deservi întreg județul și ar fi al doilea din țară. Pentru realizarea lui, a declarat viceprimarul Brașovului, Adrian Atomei, s-ar putea folosi fonduri europene: „Proiectul va fi introdus în portofoliul pentru ciclul bugetar 2014-2020”. În cadrul unui astfel de dispecerat vor fi, permanent, 3-4 operatori care să răspundă la apelurile telefonice, dar și reprentanții instituțiilor care intervin, respectiv Poliția Jandarmeria, Pompierii, Ambulanța sau Poliția Locală. Aceștia vor avea toate bazele de date, dar și posibilitatea de a monitoriza prin GPS toate echipajele aflate în teren, astfel că informația nu se va mai plimba, „plimba”, iar timpul de reacție va fi redus semnificativ.
De asemenea, a mai spus Atomei, „într-un astfel de dispecerat s-ar putea prelucra toate imaginile colectate de cele 32 de de camere montate în oraș, ce vor fi completate cu ale 42, care vor fi instalate în cadrul proiectului de telegestiune a iluminatului public și de creștere a siguranței pe domeniul public al municipiului Brașov”.
Aviz de la STS și sprijin de la Primăria Târgu Mureș
Pentru ca un astfel de proiect să poată fi implementat, viceprimarul a afirmat că „în primă fază vom trimite o adresă către Serviciul Special de Telecomunicații, pentru a obține aprobarea, pentru că, potrivit legii, ei sunt cei care gestionează serviciul unic de urgență 112. Tot ei ne opt ajuta și cu asistența tehnică necesară înființării acestui dispecerat”. Atomei a precizat că Primăria municipiului Târgu Mureș va pune la dispoziția autorităților locale din Brașov toate documentele și informațiile necesare, astfel încât dosarul de finanțare să fie pregătit cât mai repede. „Dispeceratul ar putea deveni funcțional după trei ani de la semnarea contractului de finanțare”, a anunțat el.
Dispeceratul de la Brașov, a mai spus Atomei, ar putea fi construit pe un teren al municipalității de pe Strada Carierei: „Va fi nevoie de un imobil de aproximativ 500 de metri pătrați, cu două etaje”.