În urmă cu 25 de ani, presa britanică, prezenta gestul protestul radical al artistului braşovean Liviu Corneliu Babeş, care, în 2 martie 1989, şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, lăsând în urmă o pancartă pe care scria: „Stop morder! Braşov = Auschwitz”. Stațiunea era plină de turiști străini. Printre ei, era și un soțian de 24 de ani, Douglas Wallance, care a venit cu mai mulți prieteni la schi în stațiunea brașoveană. El este cel care a încercat să-I salveze viața lui Babeș, apoi, întors în Scoția, a relatat incidentul jurnaliştilor de la The Sunday Times.
După un sfert de veac scoțianul, stabilit acum în Canada a revenit la Brașov. A revăzut Pârtia Bradul, copacul de care care artistul a agățat pancarta, și s-a întâlnit cu soția lui Liviu, Etelka Babeș.
Vineri, în într-o conferință de presă, Wallance a povestit ce s-a întâmplat acum 25 de ani: „În 2 martie, împreună cu prietenii mei eram pe pârtie. În dreapta am auzit un strigăt, apoi mi-a atras atenția un foc. Era o persoană care ardea fugind dinspre copaci. Atunci am crezut că e un accident. Am alergat spre el și împreună cu un prieten și cu încă o persoană am reușit să îl punem la pâmânt. Flăcările aveau doi-trei metri. Mi-am dat jos jacheta de schi și am și am pus-o pe el, pentru a stinge focul. Încă trăia. După puțin timp a ajuns și o ambulanță care l-a luat”. El spune că și-a dat seama că și-a dat seama că autoincendierea a fost o acțiune politică abia când s-a întors spre copaci unde a văzut pancarta fixată de tulpina unui copac cu ajutorul unui cuțit de vânătoare.
„Mi s-a spus că nu era în deplinătatea facultăților mintale”
După incident, spune Wallance s-a întors la hotel: „Cineva mi-a oferit o jachetă de schi. Nu mai vroiam nimic. Vroiam să plec cât mai repede. Au venit cei de la Miliție și m-au luat la întrebări. Mi-au spus că omul nu era în deplinătatea facultăților mintale. Restul a fost un coșmar”.
A doua zi a părăsit România. Ajuns în Scoția a luat legătura cu The Sunday Times, unde a apărut un articol legat de incidentul din Poiana Brașov. Apoi știrea a fost prezentată de BBC, după care a fost preluată de alte ziare, posturi de radio și televiziune, astfel că românii au aflat în scurt timp de gestul lui Babeș de la BBC sau Europa Liberă.
Wallance a spus că după acest incident, „despre România a început să se scrie după Revoluție. Au fost prezentate multe materiale cu copiii instituționalizați, dar și despre gestul lui Babeș”.
„Era o zi însorită”
După ce a prezentat jurnaliștilor brașoveni povestea, Wallance s-a întâlnit cu soția artistului care s-a autoincendiat, căreia i-a oferit articolul apărut în The Sunday Times. „A fost un eveniment care mi-a schimbat viața. Nu credeam că voi ajunge să vă cunosc”, a declarat Wallance.
„Nu știu ce să spun. Îmi amintesc că atunci era o zi însorită și mă întrebam cine o fi în Poiană. Nu știam că el este acolo. Nu credeam că voi ajunge să vă cunosc”, i-a răspuns Etelka Babeș.
După 25 de ani, scoțianul a mai spus că „am găsit Brașovul complet schimbat. Sun impresionat de ce văd acum”.