Site icon

Romania se afla printre cele mai slabe ţări din Uniunea Europeana la cercetare şi inovare – Topul statelor UE în materie de inovare

innovation

Suedia este pe primul loc in Uniunea Europeana la inovare si cercetare, cu cele mai mari investitii in acest domeniu, a anuntat Comisia Europeana. Ea este urmata de Danemarca, Germania si Finlanda, se arata in raportul tabloului de bord al Uniunii inovarii 2014. Romania se numara printre cei mai slabi inovatori, fiind pe locul al treilea din coada clasamentului. Pozitii mai slabe decat Romania inregistreaza doar Letonia si Bulgaria. Comisia Europeana avertizeaza ca Romania inregistreaza “performante foarte slabe” in cazul doctoranzilor non-UE si al cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in sectorul de business.

In clasamentul general in interiorul UE, Suedia ocupa in continuare primul loc, urmata de Danemarca, Germania si Finlanda, cele patru tari care investesc cel mai mult in cercetare si inovare, informeaza Comisia Europeana intr-un comunicat remis HotNews.ro. Tarile in care situatia s-a imbunatatit cel mai mult sunt Portugalia, Estonia si Letonia. Comisia precizeaza ca majorarea cheltuielilor publice pentru cercetare si dezvoltare a fost contrabalansata de scaderea investitiilor cu capital de risc si a investitiilor in intreprinderi axate pe inovare de alt tip decat cea dedicata cercetarii si dezvoltarii.

Romania, alaturi de Bulgaria si Letonia, face parte din categoria “inovatorilor modesti”, avand o performanta in materie de inovare semnificativ mai scazuta decat media UE. In Romania – performanta inovarii a crescut pana in 2009, moment din care a fluctuat.

Romania performeaza mult sub media UE la aproape toti indicatorii, precizeaza CE, care avertizeaza ca se inregistreaza “performante foarte slabe” in cazul doctoranzilor non-UE si al cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in sectorul de business. Pe de alta parte, Romania performeaza similar mediei UE in ce priveste noii absolventi ai studiilor de doctorat.

Topul statelor membre ale UE in materie de inovare

1. Suedia

2. Danemarca

3. Germania

4. Finlanda

5. Luxemburg

6. Olanda

7. Belgia

8. Marea Britanie

9. Irlanda

10. Austria

11. Franta

12. Slovenia

13. Estonia

14. Cipru

15. Italia

16. Cehia

17. Spania

18. Portugalia

19. Grecia

20. Ungaria

21. Slovacia

22. Malta

23. Croatia

24. Lituania

25. Polonia

26. Romania

27. Letonia

28. Bulgaria

 

Tabloul de bord al Uniunii inovarii editia 2014 plaseaza statele membre in patru grupe de performanta diferite:

Tarile cele mai inovatoare au rezultate bune si vizibil deasupra mediei UE in toate domeniile: de la sistemele de educatie superioara si de cercetare, trecand prin activitati comerciale inovatoare si active de natura intelectuala, pana la inovarea in cadrul IMM-urilor si efectele economice ale acesteia, ceea ce reflecta sisteme nationale de cercetare si inovare echilibrate, potrivit CE.

Pe continentul european, Elvetia isi confirma pozitia de lider global in domeniul inovarii, depasind continuu performantele tuturor statelor membre ale UE, precizeaza Comisia Europeana. La nivel international, Coreea de Sud, SUA si Japonia depasesc nivelul de performanta al UE in materie de inovare. Daca decalajul in raport cu SUA si Japonia s-a redus la jumatate in ultimii ani, decalajul fata de Coreea de Sud a crescut, se mai arata in raport.

Executivul european precizeaza ca Uniunea Europeana continua sa stea mai bine in domeniul inovarii decat Australia, Canada si tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), cu exceptia

Chinei, care recupereaza rapid din diferenta.

Tabloul de bord al Uniunii inovarii 2014 se bazeaza pe 25 de indicatori diferiti,grupati in trei categorii principale:

mijloacele, adica elementele fundamentale care permit inovarea (resurse umane, sisteme de cercetare deschise, excelente si atractive, precum si finantare si asistenta);

activitati ale intreprinderilor, care indica eforturile in materie de inovare ale intreprinderilor europene (investitii ale intreprinderilor, colaborari si antreprenoriat, active de natura intelectuala);

rezultatele, care arata cum se traduc acestea in beneficii pentru intreaga economie (inovatori, efecte economice).

 

La capitolele Sisteme de cercetare si Business innovation cea mai performanta tara este Danemarca, iar cel mai putin performante state sunt Letonia si Romania.

Sursa: http://www.euractiv.ro/

Exit mobile version