Anul trecut, în noiembrie, chiar în perioada de vârf a campaniei antiromânești din Marea Britanie, poliția londoneză a descins pe un stadion, unde au găsit 70 de persoane care locuiau ilegal în Regat. Dintre acestea, 39 erau rromi din Apața. Atunci au venit polițiștii din Londra, pentru a vedea care este situația. Câteva luni a fost liniște, până când mai mulți rromi din Apața plecați în Anglia au mers la Ambasada României din Marea Britanie, cerând ajutor financiar pentru a reveni în România. Aceste evenimente au făcut din Apața o localitate celebră în Regatul Unit.
Ultimii care, în luna martie au cerut „repatrierea” au fost opt rromi din Apața, ei afirmând că nu-și mai pot găsi de lucru în Londra, unde sunt „hărțuiți” de polițiști. Ambasada României din Marea Britanie au trimis o adresă Consiliului Județean Brașov, prin care au solicitat rezolvarea acestei probleme. Primul pas a fost făcut joi: o „analiză” în Apața, la fața locului, efectuată de Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică (ATOP), structură subordonată administrației județene.
Unul dintre punctele analizei a fost verificarea situația celor opt. Reprezentantul rromilor, Gheorge Drăgan, a spus că trei s-au întors. A urmat o vizită în teren. Doar unul a fost găsit, el afirmând că, după ce a văzut că ambasada nu face nimic, a reușit să-și mai găsească de lucru și, după două zile de muncă a obținut banii pentru avion. Despre ceilalți doi nu se mai știa nimic
25% dintre rromii activi sunt plecați în străinătate
Potrivit reprezentanților autorităților locale, în comuna Apața, dintre cei 3.140 de locuitori, peste 1.800 sunt de etnie rromă. Dintre aceștia, aproximativ 150 sunt plecați la muncă în străinătate, ei reprezentând aproximativ 25% din populația activă de etnie rromă din localitate. Dintre cei rămași, peste 500 sunt copiii, care merg la școală sau la grădiniță. De asemenea, la Primărie sunt înregistrate 145 de familii (fiecare compusă din 5-6 persoane) care beneficiază de ajutoare sociale. Mai sunt unii care, susțin reprezentanții autorităților locale, nici nu muncesc, nici nu pleacă, nici nu depun dosare pentru obținerea ajutoarelor sociale. „Aceștia ne fac cele mai mari probleme. Sunt genul de oameni pe care numai bunul Dumnezeu îi mai poate integra social”, a declarat viceprimarul comunei, Tana Iuliu.