Jurnaliștii Brașoveni au fost invitați astăzi la o „plimbare” pe strada Ciobanului. Au avut ce vedea, filma sau fotografia: fostele rampe de deșeuri menajere și industriale, moloz pe drumurile neasfaltate, un pârâu plin de gunoaie sau oameni care scotoceau după fier vechi.
„Deliciul raziei” l-a constituit turma de aproximativ 30 de vaci a unui „fermier” de pe strada Ciobanului. Proprietarul a fost de negăsit, însă una dintre „slugile lui” care păzea bovinele în timp ce acestea pășteau iarba de lângă fosta rampă de gunoi și se răcoreau într-o baltă din zonă, a spus că laptele nu e comercializat, ci „se face brânză din el”. Unde ajunge aceasta, nu a stiut să spună.
[scrollGallery id=162]
Totuși, îți amintesc bătrânii mahalalei, cu mulți ani în urmă, aici era un loc pitoresc. „Unele case de aici sunt din anii 1800. Aici era o livadă de nuci, dar după venirea comuniștilor, a fost adusă zgura și alte gunoaiele”, a povestit una dintre brașovencele de pe strada Ciobanului. După închiderea gropii, a mmai spus ea, au apărut tiganii, care au început să caute fier vechi. „Acum, de câte ori plouă mai tare, de pe versanții depozitului îmi ajunge în grădină”, a mai spus ea.
„Excursia” a fost organizată de subprefectul Mihai Mohaci, iar acțiunea face parte din campania inițiată de Prefectura Brașov al cărei scop este prevenirea poluării cursurilor pârâurilor Graft, Timiş şi a Canalului Timiş, ce se desfășoară în perioada 1 iulie-31 august. În această perioadă, o comisie mixtă, compusă din reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterrinară și pentru Siguranța Alimentelor, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor și ai Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu, vor evalua aceste cursuri de apă, apoi vor fi stabilite măsurile, astfel încât să fie rezolvate toate problemele.