Brașovenii interesați de istoria orașului vor avea ocazia de a participa vineri, de la ora 17.00, la Casa Baiulescu, la o conferință publică inclusă în agenda proiectului Orașul Memorabil. Organizatorul, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Brașov-Covasna-Harghita a propus două teme:
- Dinamica orașului Brașov- susținută de arhitectul Ilinca Păun Constantinescu, care va aborda un subiect puțin dezbătut: declinul demografic de după 1989. Prezentarea aduce în discuție momentele esențiale de creștere a orașului după perioada interbelică (legate în cea mai mare parte de dezvoltarea industrială), precum și valurile de descreștere post-comuniste. Față de celelalte orașe mari ale țării, Brașov este, procentual, din punct de vedere al populației, cel care s-a extins și apoi restrâns cel mai mult. Cum se manifestă aceste schimbări la nivelul orașului? Este oare Brașov astăzi un shrinking city?
- De la Braşov la Oraşul Stalin: construirea unei noi identităţi urbane (1950-1960)- susținută de istoricul Corneliu Pintilescu, care va propune o incursiune în Braşovul anilor ‘50, perioadă în care oraşul a purtat numele lui Stalin, iar muntele Tâmpa a fost locul unui experiment original privind tehnicile de propagandă comunistă: marcarea sa folosind specii diferite de arbori pentru a promova numele celui supranumit „tătucul popoarelor”.