Site icon

Parlamentarii braşoveni cad pe capete. Ioan Adam, ARESTAT! Ion Diniţă, sub control judiciar

ioan adam agresiv


Deputatul PSD Ioan Adam a primit mandat de arestare pentru 30 de zile. El a fost chemat în faţa Curţii Supreme în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri,urmând să fie încarcerat la sediul IPJ Braşov, unde se află şi ceilalţi trei arestaţi în acest dosar, respectiv Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc şi Gheorghe Paltin Sturza. Adam poate contesta decizia, care nu este definitivă, la aceeaşi instanţă.

Tot azi, Ion Diniţă, deputat PC, a fost pus sub control judiciar pentru cercetare în dosarul contractelor preferenţiale atribuite de Consiliul Judeţean. În acelaşi dosar este cercetat în stare de arest şi preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, al cărui arest se prelungeşte cu încă o lună.

După mai multe amânări consecutive și dispariții “de la fața locului”, în perioada campaniei electorale, deputații au dezbătut ieri solicitările Direcției Națiionale Anticorupție (DNA) privind încuviințarea arestării preventive a deputaților Ioan Adam (PSD) și Ion Diniță (PC). In cazul ambilor aleși, implicați în cazuri de corupție, parlamentarii au votat pentru ridicarea imunității, scrie romaniacurata.ro

Liber la arestarea preventivă a lui Diniță

După ce, în ultimele două ședințe, deputații s-au făcut că au alte lucruri mai importante decât să participe la luarea acestei decizii, Camera Deputaților a avizat în ședința de ieri, cu 275 de voturi pentru și 55 împotrivă, arestarea preventivă a deputatului PC. Acesta este cercetat pentru dare de mită şi instigare la abuz în serviciu în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, care deja a fost arestat preventiv. În acest caz, , Consiliul Județean Brașov ar fi fost prejudiciat cu peste 7,6 milioane de euro, în urma plăților nelegale făcute de presedintele CJ către firma parlamentarului,

În documentele din dosar, anchetatorii subliniază că SC Gotic SA era una dintre firmele „de casă” ale CJ Brașov, „calitate” rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire – cu modificarea ulterioară a prețului -precum și din conținutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanței în cauză.

Anchetatorii precizează că, din cercetările făcute până la acest moment rezultă ca președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, a oferit firmei lui Diniță două contracte. Primul, încheiat în 2006, a vizat lucrări de reabilitarea DJ 131C (Racoș-Rupea), iar al doilea, din 2007, viza reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racoș-Șercaia.

Adam a încercat să își înduplece colegii din Comisia Juridică vorbindu-le despre prestația sa la bară

În cazul lui Ioan Adam, pentru început, Comisia Juridică din Camera Deputațior, care are rol consultativ, a dat aviz favorabil cererii DNA de arestare. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al colegilor de comisie, din care şi Ioan Adam face parte, avocatul brașovean ar putea fi cercetat în stare de arest preventiv pentru acuzaţiile ce i se aduc în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri – același în care mai este cercetat și Victor Hrebeniuc și fiul său, Andrei. Comisia a luat această decizie cu 15 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi trei abţineri. La ședința de ieri a comisiei, Adam a venit însoțit de doi avocați și a încercat să-și convingă colegii de faptul că nu este niciun pericol să îl lase în libertate.
„Sunt magistrat din 2004, avocat, iar din 2002 sunt profesor plin la Universitatea Transilvania din Brașov. Mi-am dedicat viața studiului și activității la bară. Sunt autorul multor lucrări, inclusiv a unor tratate sau monografii în problema proprietății. Nu cred că pot reprezenta o «stare de pericol», care să justifice reținerea mea”, a fost discursul cu care Adam a încercat să își convingă colegii din Comisie să dea un aviz negativ.

 

Detalii despre dosarele de corupţie in care sunt implicaţi Ion Diniţă şi Ioan Adam, aici

Exit mobile version