„Câinii sunt «încarcerați» în adăpost, care este o stație de exterminare !”, iar cei care prind câinii îi „capturează prin administrarea de medicamente veterinare stupefiante și psihotrope continând droguri de risc”. Pe scurt, sunt „niște criminali!”.
Acestea sunt câteva dintre argumentele Asociației pentru Combaterea Abuzurilor (ACA), care, după ce a „monitorizat” câțiva ani activitatea de prindere a câinilor fără stâpân din Brașov, și-a găsit un nou „loc de joacă”: adăpostul de la Codlea, unde sunt aduse animalele capturate din Codlea, Săcele, Râșnov, Predeal, Ghimbav, Cristian, Hărman, Hălchiu Sânpetru și Bran.
Rutina zilnică: blocat intrarea, chemat Poliția, plângere penală
Apărătorii drepturilor animalelor stau zi de zi în fața porților, astfel că echipajului care capturează cânii abandonați pe domeniul public îi este foarte greu să își facă treaba. Cei doi reprezentanți ACA portavoce, camere de luat vederi și nu sunt deranjați nici măcar de mirosul teribil emanat de instalațiile de neutralizare a deșeurilor animale de la Protan, aflate la câțiva metri de adăpost. De multe ori, angajații adăpostului cheamă Poliția pentru a rezolva situația, iar militanții ACA, fac ce au făcut și la Brașov: depun plângeri penale…
[scrollGallery id=193]
Adăpostul de la Codlea, a fost construit cu banii celor 10 primării care compun Asociația „Direcția pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor” (DMPA), respectiv respectiv Codlea, Săcele, Râșnov, Predeal, Ghimbav, Cristian, Hărman, Hălchiu Sânpetru și Bran. Investiția se ridică la 270.000 de euro.
12,25 de lei pe zi, standardul de cost pentru un câine
Aici au fost amenajate 26 de boxe în care pot fi găzduiți 250-300 de căței. De asemenea, a fost realizat un bloc operator, unde sunt sterilizați câinii, un bloc post-operator (unde stau, pentru câteva zile, amimalele care au suferit intervenții chirurgicale), dar acestea sunt provizorii, pentru că vor fi mutate în clădirea sediului administrativ, aflat acum în construcție.
Președintele Asociației DMPA, viceprimarul Râșnovului, Mariana Ducar, a afirmat că până acum aici au fost aduse 100 de animale, dintre care 21 dintr-un loc de joacă pentru copii din Râșnov. Capturarea este realizată de o echipă formată din trei persoane, dintre care un medic veterinar. „Până acum au fost adoptați cinci căței, iar alți patru vor fi luați în scurt timp. La intrarea în adăpost, câinii sunt microcipați, apoi intră, în boxele pentru carantină. Cei care sunt adoptați, sunt sterilizați, iar primăria localității de unde este adoptatorul este înștiințată de acest lucru, pentru a evita situațiile în care căteții sunt abandonați de noii stăpâni Până acum nu a fost nu a fost eutanasiat nici un câine, dar când adăpostul va fi plin, vom aplica legislația”.
Pentru fiecare câine, a fost calculat un standard de cost de 12,25 de lei pe zi, sumă în care este inclusă hrana pentru animale, dar și costurile cu resursa umană și cu tratamentele medicale. Cheltuielile aferente funcționării adăpostului vor fi suportate de cele 10 localități membre ale asociației.
Cunoștințe vechi…
DMPA a fost constituită ca ONG, aspect ce este contestat de ACA, care nu poate solicita să asiste la capturarea câinilor, așa cum s-a întâmplat la Brașov, unde structura care se ocupă de această activitate este un serviciu public aflat în subordinea Consiliului Local. Director al adăopstului de la Codlea este Flavius Bărbulescu, fostul director al Serviciului Public de Gestionare a Animalelor (devenit apoi Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân) din Brașov, o „țintă” veche a ACA.