13 primari au fost invitați joi la sediul Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov pentru a semna un protocol ce viza implementarea unui program pivind combaterea tuberculozei. A răspuns invitației un singur primar, cel al comunei Ormeniș, Gergely Janos. În rest, edilii au invitați au preferat să stea acasă.
Au mai fost invitați primarii din Apața, Budila, Bunești, Comăna, Feldioara, Hârseni, Mândra, Racoș, Recea, Șercaia, Voila și Victoria – localitățile brașovene în care, conform bazei de date a Spitalului de Pneumoftiziologie Brașov, incidența cazurilor de TB este mai mare decât media pe județ.
Programul presupune realizarea unor controale, persoanele asupra cărora există suspiciunea prezenței aceste afecțiuni și a celor cu care aceștia au contact, urmând a fi aduși la Dispensarul de pe strada Sitei, pentru efectuarea investigației, apoi duși înapoi acasă. Costurile aferente transportului și cele pentru realizarea analizelor vor fi acoperite de unitatea sanitară. Practic, primarii trebuiau să se declare de acord cu implicarea în acest program, fără ca acest parteneriat să îi oblige la plata vreunui ban. Totodată, prin acest program urmează a se efectua în cele localitățile partenere și campanii de informare și conștientizare prin care oamenilor urmează a li se explica simptomatologiei acestei boli.
Campania vine în contextul în care România ocupă un loc fruntaș în Europa în ceea ce privește incidența acestei boli. Practic, la nivelul Uniunii Europene, unul din cinci bolnavi de tuberculoză provine din țara noastră.
192 de cazuri de tuberculoză în 2015
În județul Brașov, anul trecut s-au înregistrat 192 de cazuri de tuberculoză, dintre care 170 de cazuri noi și 22 de recidive. Media a fost de 34,9 cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori, iar la nivel național media este de 71,7. În ceea ce-i privește pe copii, anul trecut, în județ s-au înregistrat 17,4 cazuri de tuberculoză la 100.000 de copii, pe când media națională este de 21,3. Chiar dacă statistic, Brașovul poate spune că stă bine, primarul comunei Ormeniș, spus că semnat protocolul de colaborare, pentru că și un singur caz este suficient pentru a lua măsuri.
Tuberculoza este o boală care se poate vindeca şi preveni, atunci când este diagnosticată la timp şi tratată adecvat. Boala necesită un tratament de şase luni, la cazurile de retratament se adaugă alte opt luni şi mai mult pentru pacienţii TB MDR (tuberculoza multidrog rezistentă). Pacienţii diagnosticaţi sunt trataţi la început într-un spital de pneumoftiziologie, pe o perioadă până la nouă săptămâni în cazul TB sensibile sau mai mult, în cazul în care cazul este confirmat TB MDR. După externare, dispensarele TB se ocupă de faza de continuare a tratamentului pacienţilor TB.