SC Gotic SA Brașov, firma fostului parlamentar conservator Ioan Diniță (trimis în judecată pentru fapte de corupție) a „ciupit” peste 1,3 milioane de lei și la Râșnov.
Astfel, când au analizat execuția bugetară pe anul 2014, auditorii Camerei de Conturi Brașov, au constatat „Neinventarierea faptică a lucrărilor de investiții în curs de execuție pentru obiectivul «Reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă a orașului Râșnov, județul Brașov»”. De asemenea, Camera de Conturi descoperit „ plăți efectuate fără bază legală către SC Gotic SA Brașov pentru obiectivul «Reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă a orașului Râșnov, județul Brașov»”, urmare acceptării la plată a unor situații de lucrări care cuprind materiale nepuse în operă și lucrări neefectuate”. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 1.369.000 de lei.
Pentru remedierea deficienţelor constatate, prin decizia emisă de directorul adjunct al Camerei de Conturi Braşov, s-a dispus ordonatorului principal de credite, respectiv Primăria Râșnov, luarea, în principal, a următoarelor măsuri:
- Întocmirea documentelor de recepție pentru tronsoanele reabilitate și date în folosință din cadrul obiectivului de investiții „Reabilitarea și extindere a sistemului de alimentare cu apă a orașului Râșnov”, și evidențierea în contabilitate a lucrărilor executate cu respectarea planului de conturi.
- Inventarierea elementelor patrimoniale de natura activelor fixe corporale în curs de execuție, realizate din fondurile alocate prin bugetul MDRAP în conformitate cu cerințele normelor metodologice în domeniu.
- Inventarierea lucrărilor executate SC Gotic SA Brașov la obiectivul de investiţii „Reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă a orașului Râșnov, județul Brașov”, stabilirea în condițiile legii a întinderii prejudiciului creat prin plata unor lucrări neexecutate, evidenţierea în contabilitate, recuperarea acestuia şi efectuarea regularizărilor cu bugetele finanţatoare.
Afacerile cu CJ, mai mult decât profitabile
Reamintim că în anul 2014, parlamentarul brașovean a fost trimis în judecată după ce procurorii DNA au descoperit că în perioada 2006 -2007, în urma desfășurarii procedurilor de achiziție publică – licitație deschisă, „Consiliul Județean Brasov, reprezentat de inculpatul Aristotel Căncescu, a încheiat două contracte cu societatea comercială Gotic SA Brașov, declarata câstigatoare a licitațiilor, reprezentata de inculpatul Diniță Ion, în calitate de director general”.
Aceste contracte aveau ca obiect întreținerea, reparația și salubrizarea drumurilor județene (contractul de achiziții publice nr. 69/20.09.2007) și execuția, finalizarea și întreținerea drumului Rupea-Racoș (contractul de achiziții publice nr. 8798/10.11.2006).
„Contractul de concesiune nr. 69/20.09.2007-privind lucrările de întreținere, reparații și salubrizare a drumurilor județene din Brașov (întreținere și salubrizare în sezonul rece-deszăpeziri precum și întreținerea și reparații pe timp de vară) a fost încheiat pe o perioadă de șase ani, având o valoare totală de 9.724.823.3 lei cu TVA (8.180.523,78 lei plus TVA). Deși în cuprinsul documentului nu erau prevăzute modalități concrete de modificare a prețului contractului de achiziție publică, acesta a fost modificat de cinci ori, în perioadă 2008-2012. Urmare a acestor majorări nelegale, valoarea totală a contractului a ajuns la suma de 101.750.482,28 lei cu TVA, față de valoarea inițială de 9.724.823,30 lei cu TVA, înregistrându-se o creștere cu 1.046,29 %. Actele adiționale au fost semnate de inculpații Căncescu Aristotel Adrian, Cirică Emil, Aurelia Popescu și alte persoane, din partea Consiliului Județean Brașov, iar din partea firmei Gotic SA de către inculpatul Diniță Ion. Același lucru s-a întâmplat și în cazul celui de-al doilea contract, în valoare de 14.064.497,52 lei cu TVA, prețul acestuia fiind modificat prin trei acte adiționale, în perioada 2008-2010, semnate de inculpații Căncescu Aristotel Adrian, Ispas Radu, Aurelia Popescu, Costea Viorel și alte persoane, iar din partea firmei Gotic SA de către inculpatul Diniță Ion. Actualizarea prețului s-a făcut în urmă unei înțelegeri frauduloase între inculpații Diniță Ion și Căncescu Aristotel Adrian, fără a exista vreun temei de fapt sau de drept pentru această, urmărindu-se doar ca primul să obțină necuvenit o importantă sumă de bani din fondurile publice. De menționat este faptul că ultimul act adițional a fost încheiat în realitate după ce contractul expirase, iar apoi a fost antedatat”, se arată în rechizitoriul procurorilor.