Site icon

GALERIE FOTO. Cetatea de la Feldioara capătă contur. Constructorii nu au rezistat tentației de a folosi și betonul

 

Administrația județeană a  prezentat marți stadiul proiectului de restaurare a Cetății de la Feldioara. Lucrările au început în 2013 și trebuie finalizate în luna septembrie a acestui an.

Inițial, investiția a fost estimată la 15 milioane de lei, însă constructorul susține că s-a făcut o economie de aproximativ cinci milioane de lei. În momentul de față, proiectul este implementat în proporție de aproape 80 %.

 

Proiectul de restaurare a cetății a avut ca reper istoric secolul al XVII-lea, când, au afirmat reprezentanții firmei care efectuează lucrările, se folosea și cărămida, dar se tencuiau și zidurile.

Detaliile proiectului:

Un muzeu și o platformă de belvedere

În turnul de vest, se dorește amenajarea unui muzeu al Teutonilor, în care să fie expus materialul arheologic descoperit în timpul săpăturilor realizate în perimetrul și în vecinătatea fortificației. De altfel, în timpul săpăturilor s-a descoperit inclusiv vatra unde se prepara mâncarea. De asemenea, tot în timpul cercetărilor a fost descoperită și fântâna, care, inițial se considera că este la o distanță de aproximativ doi metri amplasamentul real.

Turnul de lemn va funcționa ca o platformă belvedere.

O combinație de materiale autentice, dar cu mici scăpări

Piatra folosită pentru refacerea zidurilor și a turnurilor a fost adusă de la Hoghiz și a fost tăiată pe șantier.

Țigla a fost adusă de la Sighișoara, unde funcționează singura fabrică unde se produce țiglă „în solzi”.

Cărămida a fost realizată manual, după „rețeta” și tehnologia specifică secolului al XVII-lea. Mortarul folosit la ziduri a fost adus din Austria.

Totuși, constructorii au folosit și beton.

Astfel pe unele porțiuni de zid pot fi văzute brâuri de beton, iar în zona unde se va amenaja platforma de belvedere, la fel, s-au realizat amenajări din beton.

Cetatea de la Feldioara a fost construită de Cavalerii Teutoni, care au stat în Țara Bârsei în perioada 1211 – 1242. Denumirea inițială a fortificației a fost Marienburg, iar cetatea a fost „capitala” regiunii.

Exit mobile version