Printre ofertele electorale puse la dispoziția codlenilor este și cea a candidatului social-democrat Marius Coste, ales în 2012 senator pe listele PPDD (partidul lui Dan Diaconescu), apoi mutat la PSD.
Chiar dacă acum este într-un partid care încearcă, ce e adevărat, timid, prin câteva voci din „eșalonul al doilea”, să vină cu discursuri raționale – cum este cazul Roxanei Mînzatu sau a lui Tiberiu Chirilaș – Coste a ieșit în decor în timpul prezentării oficiale.
Marius Coste le-a vorbit social – democrațior despre apa bună din pârâul Turcu.
„Noi aveam o companie micuţă, pe care am şi condus-o eu. Oferea apă bună, la preţuri decente. Acum reţeaua a fost predată companiei mari, fără ca locuitorii din Codlea să aibă un folos. Nu suntem nici măcar acţionari, ar trebui să deţinem cel puţin 10% din capitalul social al firmei şi puterea de a decide în ceea ce ne priveşte”, a declarat Marius Coste, citat de o publicație online din Brașov.
Mai precis, el s-a declarat nemulțumit că rețeaua de apă din Codlea este administrată de operatorul regional Compania Apa. Ce e drept, în ceea ce privește tarifele, Compania Apa a făcut „prăpăd” pe unde a ajuns, iar mulți codleni, săceleni sau ghimbășeni își aduc aminte de vremurile când aveau regii sau societăți comerciale locale, iar apa era mult mai ieftină.
Contează părerea Sistemului de Gospodărire a Apelor?
Însă, Codlea este totuși un „caz special”. Până în anii ’70, locuințele codlenilor erau alimentate din surse subterane, însă după după deschiderea Colorom-ului, sursele subterane au fost poluate. În aceste condiții, a fost realizat un lac de acumulare pe pârâul Turcu, din care a fost alimentat municipiul până acum doi ani. După anii ’90, au început să apară problemele cu pârâul Turcu. Acest curs de apă trece prin zona Bran Moieciu și pe la marginea Zărneștiului, pe lângă multe locuințe sau unități turistice neracordate la sisteme publice de canalizare, astfel că apele uzate ajung în pârâu. Practic s-a ajuns la situația ca acumularea de pe pârâul Turcu să fie un imens lac de canalizare, iar tratarea apei, astfel încât să devină potabilă, devenise deja o problemă.
„Pârâul Turcu, amonte captare Colorom Codlea, este secțiune de potabilizare a cărui încadrare în clase de calitate se realizeaza confrom NTPA 013, privind normele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apele de suprafață utilizate pentru potabilizare, aprobate prin HG 100/2002, modificat cu HG 567/2006. Conform acestui normativ, apa pârâului Turcu, în secțiunea amonte captare Colorom Codlea, se încadrează la clasa nepotabilizabil datorită indicatorilor bacteriologici: coliformi totali, coliformi fecali și streptococi fecali”, se arată într-o informare a Sistemului de Gospodărire a Apelor Braşov din perioada în care alimentarea cu apă a municipiului Codlea se făcea din captarea de pe Turcu.