În Consiliul Județean Brașov a votat o fantomă. Au fost prezenți 34, dar au fost numărate 35 de voturi

În Consiliul Județean Brașov, majoritatea s-a născut după un travaliu lung. A fost nevoie să se descopere că 23+12 nu are cum să dea 34, pentru ca reprezentanții partidelor să reia negocierile. S-a schimbat procedura pe ultima sută de metri. PER și-a respectat „blazonul” și a propus spre validare două liste de consilieri.

Ședința de constituire a Consiliului Județean Brașov a început, așa cum ne-au obișnuit aleșii, cu întârziere. Prefectul Brașovului, Ciprian Băncilă, a declarat ședința deschisă. S-a trecut la constituirea grupurilor de consilieri, apoi la stabilirea componenței Comisiei de Validare. S-au făcut propunerile și s-a trecut la vot. Au fost prezenți 34 de consilieri, iar unul dintre membri a primit 23 de voturi pentru și 12 abțineri, adică 35. Alți doi au primit 13 voturi pentru, în condițiile în care era nevoie de 18. Apoi, social-democratul a cerut și clarificări privind reprezentativitatea în Comisia de Validare.

„PNL ar avea dreptul la 2,5 membri în Comisia de Validare, adică doi sau trei. PSD la câți membri are voie? Eu cer să se pronunțe prefectul în ceea ce privește acest subiect”, a declarat Mihai Popa.

I-a răspuns secretarul orașului, Mariana Dumbrăveanu: „Nu există o prevedere legală. Liderii de grup să negocieze”.

grupurile

Și au urmat negocierile, care au durat o jumătate de oră. Apoi, cu unanimitate de voturi a fost aleasă și comisia de validare. Practic, a fost nevoie de o oră pentru a se naște Comisia de Validare.

Cei cinci membri ai comisiei s-au retras aproximativ o oră pentru a delibera. Apoi s-au întors cu verdictul:

  • Din partea PSD,Tiberiu Chirilaș (primarul comunei Vama Buzăului) s-a retras, fiind înlocuit cu Iatan Adrian;
  • Din partea UDMR, Laszlo Bararas a renunțat la mandat, după ce a fost desemnat viceprimar al municipiului Brașov. În locul lui a fost validată Ambrus Izabella.
  • În ceea ce privește PER, membrii Comisiei de Validare l-ar declarat respins pe Ionel Goidescu, validând, în locul lui fiind validat Ionel Spinean. De altfel, în cazul Goidescu, membri comisiei au procedat elegant, anunțând în plen și rezultatul votului în cazul PER-istului, respectiv 2 pentru validare, 3 pentru invalidare.
  • Listele PNL și FDGR au fost admise.

Lista lui Goidescu…

Ionel  Goidescu, președintele demis al Organizației Județene Brașov a venit în ședința de plen, prezentând o adresă prin care a solicitat Comisiei de Arbitraj soluționarea situației lui. De asemenea, el a prezentat și documentele prin care atestă că a contestat în instanță decizia de excludere din partid. El a fost destituit în data de 20 iunie, iar în plen venit cu o adresă către Comisia de Validare, semnată în 24 iunie și purtând ștampila PER, prin care solicita validarea altor candidați, respectiv Goidescu Ionel, Postolache Nicolae și Panait Andreea.

goidescu

Secretarul județului, Mariana Dumbrăveanu a clarificat situația: „Termenul invalidare de către Comisia de Validare este folosit în mod eronat. Lipsa calității de membru de partid conduce automat la situația în care comisia nu poate propune validarea mandatului”.

Vicepreședinții, mai populari decât președintele

După ce a fost rezolvată situația componenței Consiliului Județean Brașov, s-a trecut la desemnarea președintelui și a celor doi vicepreședinți.

Pentru funcția de președinte, grupul PNL+PER, cu susținerea UDMR și FDGR l-a propus pe Adrian Veștea, iar social-democrații pe Marius Dunca. Adrian Veștea a fost ales cu 20 de voturi „pentru”. Marius Dunca a primit 10 voturi (mai puține decât numărul de consilieri social-democrați din forul deliberativ județean, respectiv 11), iar alte două buletine de vot au fost anulate.

adi vestea

În ceea ce privește vicepreședinții, procedura s-a schimbat în ultima secundă. Inițial, propunerea a fost ca pe un singur buletin de vot să fie trecuți toți candidații. Inițial, propunerile erau următoarele: Adrian Gabor și Ambrus Izabella (PNL+PER, cu susținerea UDMR și FDGR), respectiv Roxana Mînzatu și Mihai Popa (PSD).

Apoi, a intervenit o schimbare: procedură separată pentru fiecare dintre cei doi președinți.

Astfel, pentru funcția de vicepreședinte 1 au candidat Adrian Gabor (din grupului PNL+PER, cu susținerea UDMR și FDGR), iar propunerea PSD a fost Roxana Mînzatu. Adrian Gabor a primit 21 de voturi, iar Roxana Mînzatu 12.

juramant gabor

Pentru funcția de vicepreședinte 2, pe lângă Ambrus Izabella și Mihai Popa a mai apărut un candidat, consilierul județean PER Ionel Spinean, care s-a autopropus. Funcția a fost ocupată de Ambrus Izabella, care a primit 21 de voturi. Mihai Popa a fost votat de 10 consilieri, celelalte 3 voturi fiind obținute de Mihai Popa.

juramant ambrus

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.