Din 7 aprilie, brașovenii din cele aproximativ 10.700 de locuințe racordate la sistemul centralizat de termoficare nu au apă caldă. Din 28 iulie, din cei 176 de salariați ai Tetkron, 104 vor rămâne fără locuri de muncă, după ce și-au primit notificările de încetare a contractelor de muncă în 1 iulie. Acum, sistemul centralizat de termoficare este în colaps. Bepco, care livra agent termic pentru mai multe zone ale orașului rămas fără gaz, pe care trebuia să îl plătească din banii încasați de la Tetkron (care cumpăra energia termică de la acest producător). Tetkron a rămas în luna decembrie a anului trecut fără licență de funcționare pentru producție, furnizare, transport și distribuție a agentului, din cauza problemelor financiare. Anul acesta, Tetkron nu a putut plăti facturile emise de Bepco, pentru că aleșii locali brașoveni s-au abținut când s-a supus votului acoperirea pierderilor din anul 2015, în valoare de 13,7 milioane de lei. Aceste pierderi au fost asumate de CL Brașov, dar când s-a supus votului proiectul de hotărâre alocarea banilor, toți s-au abținut, motivul fiind că nu se puteau achita sumele de la bugetul local către un operator nelicențiat. Salariații de la Tetkron și-au primit integral salariile timp de trei luni, chiar dacă au stat acasă, pentru cu nu a avut cine să ia o decizie privind resursa umană. În condițiile în care Tetkron nu funcționa salariații puteau fi plătiți mai puțin, dar o astfel de decizie nu a fost luată de director sau de Adunarea Generală a Asociaților (din care fac parte toți consilierii locali), iar Consiliu de Administrație nu mai există de anul trecut. Acum, cei aflați pe listele de disponibilizări nu sunt siguri că vor primi salariile compensatorii, pentru că Tetkron nu are bani, nu are un buget aprobat și nici nu are de unde să mai încaseze bani, pentru că nu are activitate.
Între timp, brașovenii au început să solicite debranșarea. În mod normal, lucrările se făceau de către Tetkron, dar anul acesta nu s-a mai putut, pentru că societatea nu mai era licențiată, așa că fiecare brașovean a făcut cum a putut.
Trei luni de amânări
De la sistarea livrării de apă caldă, s-au căutat soluții, iar la sfârșitul lunii aprilie AGA a decis Tetkron să mai fie licențiat doar pentru activitatea de producție, urmând ca pentru transportul și distribuția agentului termic să fie înființat un serviciu public, reorganizare ce presupune și concedierea unor angajați. Ar fi trebuit ca apoi Consiliul Local Brașov să aprobe hotărâri privind înființarea serviciului public, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Și apa caldă?
Noul viceprimar care a primit atribuțiile privind sistemul centralizat de termoficare, Costel Mihai, a anunțat recent că s-a constituit o comisie specială de analiză a situației de la Tetkron, din care fac parte toți consilierii locali. De asemenea, la Brașov sunt așteptați reprezentanții ANRSC, pentru a se vedea ce e de făcut cu licențierea Tetkron, dar și a noului serviciu.
Va urma și o analiză a managementului de la Tetkron, dar când va fi repornit sistemul centralizat de termoficare nu se știe.