Site icon

12 spre 13 august, noaptea în care fenomenul perseidelor atinde vârful! În timpul maximului se pot vedea până la 100 de meteori pe oră

Pentru pasionații de astronomie sau pur si simplu pentru iubitorii de stele căzătoare, august este luna în care își face apariția fenomenul Perseidelor. Specialiștii Observatorului Astronomic București anunță că vârful acestui fenomen se va putea observa în acest an, în noaptea de 12 spre 13 august. 

Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus. Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, ora României. Din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuși, se va putea observa panta ascendentă și cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 12/13 august.

Cei care vor dori să vadă fenomenul vor putea observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic. Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața, spun specialiștii Observatorului Astronomic. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.

Din păcate Luna va fi la câteva zile după faza de Lună Plină, răsărind la ora 23. Lumina acesteia strica observațiile, însă tot se vor vedea câteva zeci de stele căzătoare pe oră, pe întreg cerul.

 

De unde putem observa cel mai bine Perseidele și cum se observă ele?

În general, fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsite de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se vor putea observa prea mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bună și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră. 

Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire, recomandă specialiștii Observatorului Astronomic București.

Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut

sursa: http://www.astro-urseanu.ro/

 

Exit mobile version