Ghimbavul este, probabil, singura localitate în care salariații vin la muncă fără a fi plătiți. Cel puțin în această perioadă. Cu excepția primarului Dorel Toma (PSD) și a viceprimarului Ionel Fliundra (PNL), care și-au luat banii. Problema a apărut după ce în 17 iulie, Consiliul Local Ghimbav a aprobat noua grilă salarială, care nu a fost aplicată ulterior.
Într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Brașov, viceprimarul orașului a declarat că primarul Ghimbavului, secretarul localității și contabilul-șef nu sunt de acord cu noua grilă, pentru că veniturile le-au fost diminuate. Acesta ar fi cauza blocării salariilor, susține Ionel FLiundra. „De exemplu, secretarul localității a avut 15.000 lei brut pe lună, iar conform noii grile are 5.800 de lei, mai puțin decât primarul și viceprimarul”, a susține Fliundra. De altfel, secretarul localității a refuzat să semneze hotărârea de Consiliu Local, pe actul normativ el scriind „Refuz de aviz întemeiat prin referat nr. 7458 din 31.07.2017”.
„Ei (primarul, contabilul șef și secretarul – n.r.) susțin că fondul bugetul local nu a fost rectificat și că mai e nevoie de 90.000 de lei până la sfârșit anului, pentru a acoperi majorările, adică 15.000 pe lună. Dacă luăm în calcul economiile făcute din reducerea salariului secretarului localității, a primarului, a contabilului-șef, dar și sumele rezultate în urma diminuării sporurilor destul de mari ale unor funcționari care făceau parte din comisii, cred că se pot găsi fondurile necesare”, a precizat Ionel Fliundra.
În 1 august, Prefectura Brașov a emis un document în care a precizat că actul normativ adoptat de deliberativul local a fost aprobat cu respectarea prevederilor legale. Ulterior, în 18 august, tot Prefectura a recomandat Primăriei Ghimbav să pună în aplicare hotărârea, dar avertizează că cine nu semnează răspunde administrativ și penal pentru refuz.
„În 19 august a fost convocată o ședință de îndată a Consiliului Local. Credeam că suntem chemați pentru a vota rectificarea de buget necesară acoperirii majorărilor salariale. Am fost chemați să reducem coeficienții funcționarilor și să îi majorăm pe ai celor trei. Nu a fost cvorum, așa că proiectul nu a mai fost supus aprobării”, a continuat viceprimarul.
Soluția anunțată de viceprimar pentru a rezolva problema? Scrisorile deschise.
„Funcționarii care vin la muncă scriu pe condică «neplătit» sau «abuz în serviciu». Funcționarilor le e frică, așa cu nu vor depune plângere. Noi, cei din Consiliul Local am contractat un avocat, pentru a vedea ce este de făcut. Suntem singura localitate din România în care salariații Primăriei nu și-au încasat salariile. Deja s-a autosesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov, care a făcut o verificare la Primărie. De asemenea, în această perioadă, Curtea de Conturi face un control la Primăria Ghimbav, auditorii cunosc situația și dau dreptate angajaților. Eu voi trimite o scrisoare deschisă către instituțiile abilitate și sper ca acestea să ia măsuri”, a explicat viceprimarul.
Întrebat în conferința de presă de ce, în loc de trimiterea unor „scrisori deschise” nu depune plângeri pentru abuz în serviciu împotriva primarului sau a secretarului localității, viceprimarul a răspuns că scrisorile deschise vor fi închise în plicuri (?!).
Ce salarii au votat consilierii:
- Primar – 7.975 lei brut/lună
- Viceprimar – 6.525 lei brut/lună
- Secretar – 5.800 lei brut/lună
- Șef serviciu, arhitect-șef – 5.655 lei brut/lună
- Șef birou – 5.510 lei brut/lună
- Auditor – între 4.785 lei brut/lună și 5.510 lei brut/lună, în funcție de gradul profesional (asistent, principal, superior)
- Inspector / consilier – între 3.190 lei brut/lună și 4.3500 lei brut/lună, în funcție de gradul profesional (debutant, asistent, principal, superior)
- Polițist local cu studii superioare- între 3.263 lei brut/lună și 3.988 lei brut/lună, în funcție de gradul profesional (asistent, principal, superior)
- Polițist local cu studii medii – între 2.900 lei brut/lună și 3.045 lei brut/lună, în funcție de gradul profesional (principal, superior)
- Referent – 3.190 lei brut/lună
- Director – 4.147 lei brut/lună
- Șef serviciu SVSU – 4.350 lei brut/lună
- Consilier juridic – 5.510
- Specialist prevenire – 2.610 lei brut/lună
- Șef formație muncitori – 3.408 lei brut/lună
- Referent (contractual)- 2.610 lei brut/lună
- Bibliotecar – 2.900 lei brut/lună
- Administrator – 2.900 lei brut/lună
- Magaziner – 2.610 lei brut/lună