Monument istoric de importanță națională, Cetățuia de pe Dealul Straja este închisă de la începutul anului 2015, iar de atunci, Primăria Brașov se judecă cu SC Aro Palace SA.
Municipalitatea a solicitat instanței retrocedarea imobilului, care ajunsese de la începutul anilor 1990 în proprietatea SC Postăvarul SA (devenită apoi SC Aro Palace SA), odată cu toate activele fostei ONT Carpați. Noul proprietar a deschis la Cetate mai multe unități de alimentație publică, dar acestea au devenit neprofitabile după anul 2010, așa că în anul 2013, SIF Transilvania (acționar majoritar la SC Aro Palace SA) a anunța că o să vândă monumentul.
Fiind vorba de un monument istoric, drept de preemțiune au avut în ordine, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Brașov și Consiliul Local Brașov. In final, municipiul Brașov Acesta din urmă și-a și exercitat dreptul de a prelua Cetățuia, după ce Ministerul Culturii si CJ nu au luat în calcul această posibilitate.
Nu a mai fost nevoie de cumpărare, pentru că în arhive au fost descoperite mai multe documente care au stat la baza deschiderii procesului de retrocedare, iar primele instanțe au decis că Aro Palace trebuie să renunțe la monument în favoarea statului român. Însă de fiecare dată până acum, deciziile magistraților au fost contestate. Ultima sentință, emisă de Curtea de Apel Brașov, a fost pronunțată în 14 iunie 2017, dar nu era definitivă.
„Comunicarea oficială a sentinței Curții de Apel Brașov a fost înregistrată la Primăria Brașov în data de 10 iulie. Termenul de recurs este de 30 de zile de la data comunicării, astfel că în cursul săptămânii viitoare vom afla dacă a fost urmată calea de atac”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Și iată-ne în situația de acum. În timp ce procesele nu se mai termină, Cetățuia se degradează pe zi ce trece, cele mai afectate fiind zidurile de apărare.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”220″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
De altfel, zidurile au început să se strice încă din perioada în care Cetățuia era în proprietatea Aro Palace, dar societatea comercială nu a realizat nici o investiție. În urmă cu mai mulți ani a solicitat sprijinul financiar al Consiliului Județean, a fost probat chiar un parteneriat între cele două entități, dar nu a fost alocat nici un leu pentru lucrări tocmai din cauza statutului „sensibil” al proprietății. De altfel, era și imposibil ca din bani publici să se facă investiții într-un obiectiv privat, la vremea aceea. În aceste condiții, până la închiderea Cetății, SC Aro Palace SA a efectuat doar lucrări de reparații și întreținere, apoi, din 2015, la monument nu s-au mai tăiat nici arbuștii care au început să crească pe ziduri. Acum, turiștii care merg la Cetățuie văd doar panourile pe care scrie: „Atenție! Cade tencuiala” sau direct arbuștii care cresc pe ziduri.