După trei ani de „căutări”, în care s-a încercat închirierea sau s-a discutat despre vinderea sau cedarea către Camera de Comerț și Industrie, la schimb cu sediul Bibliotecii Județene, Consiliul Brașov a găsit stabilit destinația Clădirii Olimpia: va fi un muzeu al sportului brașovean. De altfel, potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian Veștea, în ședința de plen a legislativului județean din 31 august va fi supus aprobării aleșilor un proiect de hotărâre în acest sens. Noul muzeu ar urma să fie secție a Muzeului Județean de Istorie, care ar urma să își mute și sediul administrativ, din clădirea de vis a vis de Magazinul Star în Clădirea Olimpia.
Clădirea Olimpia nu este singura propunere privind înființarea Muzeului Sportului Brașovean, pentru că în ultima perioadă s-a discutat despre posibilitatea amenajării acestuia la Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibași”, aici urmând a fi expuse obiecte adunate de-a lungul anilor din colecții private. Totuși, pentru a se putea înființa un muzeu la Sala Sporturilor, va trebui că administrația județeană să predea obiectele care erau pe care le-a preluat în momentul în care a fost închisă Baza Olimpia.
Centru de excelență în tenis la Olimpia
După plenul Consiliului Județean de marți, Adrian Veștea a prezentat și planul administrației județene pentru terenurile din fața Clădirii Olimpia: „Am discutat cu Federația Română de Tenis care este interesată de înființarea, la Brașov, a unui Centru de Excelență în Tenis. În acest sens, avem în vedere semnarea unui contract de asociere în participațiune”.
Baza Olimpia a fost închisă în primăvara anului trecut, după ce au fost evacuați „chiriașii” a căror contracte nu mai era valabile încă din anul 2014. Din momentul închiderii, clădirea și terenurile au fost lăsate în paragină.
Bază sportivă și de agrement, încă din 1894
Clădirea Olimpia a fost construit în 1894 şi a trecut prin reparaţii capitale în anul 2008, având destinaţia de bază sportivă şi de agrement, cu spaţii administrative, bar, terasă, sală de evenimente, centru de închiriere materiale sportive etc. În 1894, Comuna Orăşenească Braşov a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu Asociaţia de Patinaj din Braşov, prin care cea din urmă a cumpărat un teren pe care se află astăzi Baza Sportivă Olimpia. Cumpărătorul se obliga să folosească terenul exclusiv pentru scopuri de patinaj şi nu-i era îngăduit să-l înstrăineze în totalitate sau în parte, fără aprobarea expresă a comunei orăşeneşti.
În anul 1945, baza a fost naţionalizată, iar după 1990, urmaşii de drept ai Asociaţiei de Patinaj s-au constituit în Acociația Clubul Sportiv „Societatea de Patinaj” Braşov, care, în anul 2001, a obţinut, dreptul de proprietate asupra clădirii Baza Olimpia, printr-o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
În 2005 Consiliul Judeţean Braşov a încheiat un protocol cu „Clubul Sportiv «Societatea de Patinaj» Braşov” prin care se obliga să modernizeze patrimoniul clubului, contribuind cu suma de 1.500.000 lei, până în data de 31 decembrie 2006. Tot atunci, administrația județeană se obliga să aloce un fond pentru desfăşurarea activităţilor sportive în cadrul secţiilor de patinaj şi de tenis, de cel puţin 300.000 lei anual.