Site icon

Noi atribuții pentru jandarmi: vor fugări urșii din orașe

Prezent la Brașov, ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a anunțat joi că în 8 august va semna ordinul privind de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, în baza căruia se va acționa în cazul urșilor problemă care atacă oamenii sau intră în gospodării. De asemenea, ea a explicat și procedura. Astfel, când apare un urs problemă, reprezentanții agențiilor județene pentru protecția mediului, cei de Garda Forestieră, de la Ocolul Silvic și se întrunesc şi elaborează o solicitare de drogare pe care o transmit spre aprobare la Departamentul Biodiversitate din Cadrul Ministerului Mediului. 

De asemenea, Gavrilescu a anunțat că există un protocol semnat cu Jandarmeria, care va primi „atribuții pe această linie”.

„Dacă, de exemplu, apare un urs în oraș, în cazul procedurilor de urgență vor intervenii jandarmii”, a afirmat ministrul mediului.   

Unul cu pușca, altul cu doza 

De altfel, ea a spus că Jandarmeria are arme cu ajutorul cărora să tranchilizeze animalele, dar nu a precizat mai multe detalii referitoare la această procedură. Practic, un jandarm poate ținti fără problemă un animal, dar este greu de crezut că va putea stabili cantitatea de tranchilizant care poate fi utilizată pentru imobilizarea unui urs. Aceste doze se calculează în funcție de masa animalului, dar și de comportamentul acestuia, iar acest lucru în poate face un specialist, de regulă un medic veterinar.

În ceea ce privește recoltarea, situația pare ceva mai simplă: pentru că aceasta va putea fi efectuată numai de către personalul specializat, nu de către vânători sau de către jandarmi sau polițiști. 

Potrivit ministrului, pentru acest an a fost aprobată o cotă de relocare sau recoltare de 140 de urși.

„Nu este vorba de cotă de vânătoare.  Ordinul se referă la relocarea urșilor care produc pagube repetate în gospodării și la  recoltarea (împuşcarea – n.n.) celor care atacă oamenii”, a explicat Gavrilescu.

Exit mobile version