Site icon

Primăriile din județul Brașov stau cu capul în nisip în secolul internetului! Acces aproape de zero la informații și servicii administrative online

Deși au obligația legală de a avea un site unde să furnizeze informații de interes public pentru cetățeni, nu toate primăriile din județul Brașov s-au aliniat prevederilor legale.

Obligația e în vigoare de mai bine de zece ani, însă există 8 localități care nici acum nu un site propriu. Acestea sunt Bod, Comăna, Cincu, Dumbrăvița, Fundata, Părău, Voila și Vulcan.

Din cele care au respectat legea, doar 4 pot spune că ating criteriile minime de transparență, adică să ofere date despre componența Consiliului Local, declarațiile de avere ale consilierilor și ale funcționarilor, bugetul localității, o listă anuală de investiții și hotărârile luate în Consiliul Local. Cele 4 primării care oferă informațiile conform legii sunt Brașov, Dumbrăvița, Codlea și Măieruș, conform unei analize coordonate de Ovidiu Paraschivescu și USR Brașov.

Analiza USR Brașov arată că:

În general, de pe site-urile primăriilor din județul Brașov lipsesc cu desăvârșire capitolele cu programele de audiență la primar sau diferitele servicii ale administrației locale, planul de investiți pe termen scurt sau informații despre modul în care pot fi depuse sesizările pe diferite teme. 

 

Ce spune legea despre obligația administrațiilor locale de a avea site?

Conform art. 14 din Legea nr. 161/2003 “Autorităţile administraţiei publice au obligaţia de a aplica procedura electronică prevăzută în prezentul capitol [procedura electronica – n.n.] pentru furnizarea de informaţii şi servicii publice prin mijloace electronice către persoane fizice sau juridice.”

Art. 29 din Legea nr. 161/2003 prevede: “În termen de 6 luni de la înregistrarea în Sistemul Electronic Naţional, fiecare autoritate a administraţiei publice, stabilită conform art. 25, are obligaţia de a-şi crea o pagină proprie de Internet.”, iar, potrivit art. 28 din aceeasi lege: “(1) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului titlu [22 mai 2003 – n.n.], toate autorităţile administraţiei publice vor transmite Ministerului Administraţiei Publice, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerului Informaţiilor Publice date cu privire la existenţa unei pagini proprii de Internet, prin care informaţiile publice şi serviciile publice sunt oferite prin intermediul mijloacelor electronice.”

Legea nr. 161/2003 cuprinde in art. 23 si 24 dispozitii importante cu privire la procedura electronica de obtinere a informatiilor prevazute de Legea nr. 544/2001, Citam: “Art. 23. – Orice persoană fizică sau juridică are dreptul de a accesa prin procedura electronică, în condiţiile Legii nr. 544/2001 şi ale prezentului titlu, informaţiile şi serviciile publice.

Art. 24. – (1) Participarea la procedura electronică se poate face numai după înregistrarea în Sistemul Electronic Naţional. (2) Condiţiile şi procedura de înregistrare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. (3) Orice persoană fizică sau juridică din România are dreptul să solicite înregistrarea în Sistemul Electronic Naţional. (4) Toate autorităţile administraţiei publice au obligaţia să se înregistreze şi să utilizeze Sistemul Electronic Naţional.”

 

Exit mobile version