Pe lângă lucrările la Corpul B al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov care sunt acum în derulare, care, deocamdată, sunt finanțate de la bugetul județului, de anul viitor, la unitatea brașoveană se va implementa un proiect finanțat de Banca Mondială, respectiv realizarea unei noi Unități de Primiri Urgențe.
Extinderea Unității de Primiri Urgențe a fost anunțată în această vară de conducerea Consiliului Județean Brașov, iar vineri, într-o conferință de presă, senatorul brașovean Florin Orțan (PSD) a oferit mai multe detalii.
„Anul viitor vor începe lucrările de amenajare a unei noi unități de primiri urgențe la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Pentru realizarea acesteia vor fi demolate mai multe clădiri administrative. În ceea ce privește dotarea noii secții, Consiliul Județean Brașov are în vedere accesarea fondurilor europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020”, a afirmat Orțan.
Spațiile administrative ale SCJU, a mai spus Orțan, ar putea fi mutate în clădirea fostei secții de Oncologie, de pe Șirul Gheorghe Dima. „Acolo, pe lângă spațiile administrative al Spitalului Județean Brașov, ar urma să fie amenajat și sediul Direcției de Sănătate și Asistență Medicală din Consiliul Județean”, a completat senatorul. Anunțul parlamentarului social-democrat vine în contextul în care, mulți ani, Consiliul Județean Brașov avea în plan vinderea acestui imobil.
În 2018 vine RMN-ul și computerul tomograf
Bătrânul RMN din 2002 de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, care, în ultimii ani, era mai mult „pe butuci” din cauza defecțiunilor, va fi scos „la pensie” anul viitor, când va fi adus un nou aparat. Dotarea unității brașovene cu un nou RMN a fost anunțată de senatorul brașovean Florin Orțan (PSD), aparatul făcând parte dintr-un lot achiziționat de Ministerul Sănătății. Tot anul viitor, parlamentarul a anunțat că la unitatea brașoveană va ajunge și un computer tomograf (CT), achiziționat tot printr-un program al Ministerului Sănătății.
„Pe lângă dotarea cu aceste aparate, unitatea de la Brașov va fi conectată la un fel de bază de date pe imagistică (PACS), prin care toată imagistica din Spitalul Judeţean, de la CT, la RMN, se pot interconecta la orice bază de date pe imagistică din lume. Asta înseamnă că putem cere «second opinion» de oriunde din lume, că ne putem consulta cu specialiști de la Bruxelles, Berlin dar și de la Fundeni, sau Cluj, atunci când avem un dubiu”, a afirmat Orțan.
Brașovul, prioritar pe lista de rezervă pentru acceleratorul de particule
Parlamentarul social-democrat a avut o declarație optimistă și în ceea ce privește dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov cu un accelerator de particule necesar tratării pacienților cu afecțiuni oncologice. În prezent pe lista celor cinci orașe care vor primi acceleratoare se regăsesc doar Timișoara, Oradea, Târgu Mureș, Iași și București, dar Orțan consideră că Brașovul ar putea apărea pe listă, urmând a fi salvat de „potențialul de economisire a proiectului” (adică de diferența dintre prețul estimat și cel rezultat în urma derulării procedurii de achiziție).
El a precizat că acceleratoarele sunt achiziționate printr-un program derulat de Banca Mondială. În anunțurile de licitație, pentru aparate se ia în calcul un preț mai mare cu 10 % – 15% decât cel real. În urma procedurii de achiziție se poate ajunge la un preț mult mai mic, astfel că din suma alocată inițial pentru cinci echipamente s-ar putea cumpăra șase, iar Orțan spune că acest ultim aparat va ajunge la Brașov.
„La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov a ajuns un document de la Ministerul Sănătății, prin care spitalul este anunțat că este pe lista de priorități. În cursul anului viitor vom avea certitudinea că suntem pe listă. Atunci vom lua legătura cu Consiliul Județean, care urmează să realizeze bunkerul, ceea mai la îndemână variantă fiind Pavilionul Astra”, a explicat Orțan.