Bicicliștii brașoveni se întâlnesc din nou pentru o nouă ediție a Masei Critice, eveniment ce are loc în ultima zi de vineri din fiecare lună, fiind organizat de Asociația Brașovul Pedalează.
Astfel, mâine, 29 septembrie 2017, toți cei care au bicicletă sau orice alt mijloc de transport nemotorizat sunt așteptați la ora 18 în parcul Gheorghe Dima de lângă Colegiul Național Andrei Șaguna pentru a lua startul la o plimbare de 14 kilometri pe principalele artere ale orașului. Bicicliștii vor circula în coloană, ocupând o bandă de circulație și vor fi însoțiți de un echipaj al Poliției Locale Brașov.
Traseul pe care se va desfășura evenimentul este următorul: Parcul Gheorghe Dima, str. George Barițiu, str. Mureșenilor, blvd. Eroilor, blvd. 15 Noiembrie, Calea București, blvd. Saturn, blvd. Alexandru Vlahuță, blvd. Gării, str. Aurel Vlaicu, giratoriu Plevnei, blvd. Griviței, blvd. Mihail Kogălniceanu, Camera de Comerț, blvd. Iuliu Maniu, Primărie.
Întrucât evenimentul nu constă într-un concurs, ci mai mult într-o modalitate de a promova bicicleta ca mijloc alternativ de deplasare în oraș, viteza de deplasare va fi în jur de 10-12 kilometri pe oră, iar participanții sunt de toate vârstele.
Prin Masa Critică dorim să atragem atenția asupra creșterii alarmante a numărului de autovehicule din Brașov și implicit, asupra înrăutățirii traficului, fapt evident, dacă e să privim situația de zi cu zi de pe aproape toate arterele din oraș. Este nevoie de politici de descurajare a folosirii mașinilor personale, de infrastructură pentru bicicliști, de un transport în comun modern, accesibil, la standarde europene, cât mai puțin poluant și nu în ultimul rând de o conducere neimplicată politic, pentru un serviciu 100% în interesul brașovenilor. Rugăm pe această cale brașovenii să încerce să folosească cât mai puțin mașina pentru deplasările din oraș și să aibă curaj să urce pe bicicletă, ba chiar și în mijloacele de transport în comun, dacă nu vor să petreacă timp prețios blocați în trafic. De asemenea, atragem atenția autorităților că prin lărgirea spațiului destinat circulației autovehiculelor nu vor rezolva problema traficului, ci dimpotrivă, vor crea condiții pentru circulația noilor mașini. Este ca și cum ai încerca să combați obezitatea prin lărgirea curelei de la pantaloni. În opinia noastră, este urgentă schimbarea viziunii asupra traficului din Brașov dacă nu vrem să ajungem ca în București”.