După incendiul din vară de la depozitul de deșeuri de la Măldărești (județul Vâlcea) și după cel de zilele trecute de la rampa temporară a Clujului, joi noaptea, în jurul orei 2,30, s-a produs un incendiu și la depozitul ecologic de deșeuri de lângă Brașov. Potrivit viceprimarului Brașovului Laszlo Barabas, cel mai probabil este vorba de o „autoaprindere” a deșeurilor de la marginea celulei 2, în care nu se mai depozitează, fiind deschisă recent a treia celulă.
Vineri dimineața, un incendiu s-a produs și la depozitul de deșeuri de la Tecuci (jud. Galați), la care s-a sistat depozitarea în luna iulie a acestui an, pentru că era neconform.
Spre deosebire de rampele din județul Vâlcea (depozit în care nu se mai poate depozita din luna iulie a acestui an, fiind neconform), Cluj (care, oficial, și-a sistat activitatea în 2010 și care trebuia de foarte mult timp să fie închis) și Galați, cel de la Brașov este realizat după anul 2000, conform noilor standarde în domeniu, astfel că trebuie să existe un sistem de monitorizare a acumulărilor de gaz și a temperaturilor inclusiv la celula nr. 2, tocmai pentru a se evita autoincendierea.
Soluția? Atribuții suplimentare pentru poliția locală
Luând în calcul incendiul produs la depozitul de deșeuri produs în comuna vâlceană Măldărești, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a stabilit noi atribuții pentru poliția locală:
„La articolul 9 din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 339 din 8 mai 2014, cu modificările și completările ulterioare, după litera a) se introduce o nouă literă, lit. a 1 ), cu următorul cuprins:
„a 1 ) monitorizează depozitele de deșeuri aflate în circumscripția teritorială a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru prevenirea declanșării unor incendii, cu consecințe negative pentru viața oamenilor, mediu și bunuri materiale»”.
Prin aplicarea prevederilor acestei ordonanțe, Guvernul speră că va dispărea nu se vor produce incendii (sau autoaprinderi) la alte depozite de deșeuri. În cazul depozitelor aflate pe teritoriul administrativ al unor localități mari, cum este cazul celei de lângă Brașov (aflată pe teritoriul administrativ al municipiului Săcele) sau a celei de la Pata Rât (de lângă Cluj), teoretic, poliția locală ar avea posibilitatea de a monitoriza depozitele de deșeuri. Probleme vor apărea în cazul în care depozitele sunt pe teritoriul administrativ al unor comune, unde poliția locală are câțiva angajați.
De asemenea, este greu de crezut că într-un timp scurt, polițiile locale vor avea agenți pregătiți, dar și mijloacele necesare verificării parametrilor corpului unui depozit de deșeuri (concentrația de gaz din corpul depozitului și temperatura, care crește când se produce fermentația deșeurilor organice, factori care pot duce la autoincendiere).