Brașovul este pe lista celor mai poluate orașe din România, dacă este să ne luăm după declarațiile ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Aceeași Grațiela Gavrilescu spunea cu câteva zile mai devreme că Brașovul, Iașiul și Bucureștiul sunt cele mai „negre“ orașe, iar apoi a declarat că în Capitală a găsit „înțelegere“ la primarul Gabriela Firea (colegă de partid la PSD cu ministrul) pentru rezolvarea situației ( vezi aici).
Autoritățile locale din Brașov, în schimb, sugerează că, în comparație cu multe alte orașe din România, Brașovul nu trebuia să se afle nicidecum în topul orașelor poluate, în ultimii ani.
Potrivit primarului municipiului, George Scripacru, marea greșeală pe care a făcut-o Brașovul a fost aceea de a accepta montarea unor stații de monitorizare în câteva intersecții foarte aglomerate din oraș, lucru pe care alte localități nu l-au făcut. De aici și declarațiile ministrei Mediului.
„Noi am făcut o mare greșeală atunci când am fost de acord să amplasăm două – trei puncte de monitorizare a calității aerului. Una dintre aceste stații este în intersecția de la Ceasu’ Rău. Este imposibil ca într-o astfel de intersecție, care este una dintre cele mai aglomerate din oraș, să nu existe indicatori mai mari de poluare. (…) Și să vedeți și la ora 9.00 dimineața când se pregătesc cuptoarele pentru mici de la Ceasu’ Rau, cum cresc indicatorii de poluare din intersecție“, a spus primarul.
Edilul a venit și cu argumente pentru care Brașovul nu ar fi avut cum să mai figureze pe lista celor mai poluate orașe din România, în ciuda declarațiilor din ultimul timp, făcute de ministrul Mediului: „Acei indicatori care ne-au fost prezentați despre Brașov, nici măcar nu erau de actualitate. Noi între timp am scos traficul greu din oraș, după ce am dat în funcțiune Ocolitoarea municipiului Brașov, am făcut o sistematizare a circulației care a ținut cont de aceste aspecte, nu mai există agenți economici mari în interiorul orașului, care să polueze, iar CET-ul, care era în trecut un punct negru pentru noi, nu mai funcționează nici el“, a explicat primarul.
România este în procedură de infringement pentru calitatea aerului din Iași și Brașov. Potrivit ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu (PSD), „nu este importantă procedura de infringement decât din punct de vedere financiar pentru că este o repercutare asupra buzunarului fiecărui cetățean din România”.