Județul Brașov, în epidemie de rujeolă. 80 de cazuri noi confirmate în ultimele două săptămâni

Foto: Arhiva

Peste 80 de cazuri de rujeolă au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, de autorităţile din Braşov, cele mai multe fiind diagnosticate la persoane care trăiesc în zone defavorizate din judeţ. 

În luna septembrie am avut 126 de cazuri raportate de rujeolă, iar în primele două săptămâni din luna octombrie, 81 de cazuri. Aceste cazuri nu provin neapărat din luna septembrie sau luna octombrie, ele provin dintr-o lună anterioară, dacă debutul este spre sfârşitul lunii, atunci până primim confirmările, raportarea se face pe luna următoare. Practic, în septembrie au fost 126 de cazuri, dar majoritatea provin din luna august. Nu suntem acum la un boom al rujeolei, l-am avut în luna iunie, după care suntem în scădere“, a declarat Claudia Bularca, purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, citată de Mediafax.

Ea a adăugat că la Spitalul de Boli Infecţioase sunt internaţi doi pacienţi cu rujeolă.

Majoritatea cazurilor provin din zonele defavorizate. Acesta este și motivul pentru care DSP a încheiat un protocol cu Asociaţia Pro Europa, care se ocupă de protejarea drepturilor romilor, din partea căreia aşteaptă o centralizare a numărului de copii nevaccinaţi, în urma căreia, vor fi înfiinţate centre de vaccinare, care să sprijine vaccinarea şi mai ales înscriera acestora pe listele medicilor de familie.

„Avem 8.537 de doze de vaccin, în stocul DSP şi stoc în teritoriu la medicii de familie. Sunt în continuare părinţi care refuză vaccinarea. Vor exista centre de vaccinare în zonele defavorizate, de acolo provin şi cele mai multe cazuri de rujeolă“, a adăugat Claudia Bularca. 

 

Potrivit statisticilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numarul total de cazuri confirmate cu rujeolă în Romania este de 9.626, cu 393 mai multe față de raportarea lunară precedentă.
 
Jumatăte dintre cazurile noi înregistrate sunt în judetul Brașov, unde doar din septembrie pînă medicii au avut de a face cu aproximativ 126 de cazuri. Număr mare de cazuri confirmate în ultima lună s-a mai înregistrat în județele Cluj, Satu Mare și Harghita. Singurul județ în care nu a fost raportat niciun caz de rujeolă este Tulcea.
 
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În Romania însă a crescut mărul părinților care refuză, din diferite motive ideologice, să își vaccineze copiii. 

1 Trackback / Pingback

  1. Primul deces din cauza rujeolei la Brasov – Brasov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.