În municipiul Brașov se află una dintre cele mai bine dotate baze de tratament pentru recuperare neuro-motorie din județ, însă de serviciile oferite aici beneficiază anual un număr relativ mic de persoane. Este vorba despre Baza de fizioterapie de la Centrul pentru persoane vârstnice de la Noua, amenajată în 2013 printr-o finanțare din fonduri europene și aflată în coordonarea Direcției de Servicii Sociale (DSS) Brașov. Baza de tratament funcționează acum sub denumirea de „Centrul de recuperare neuro-motorie de tip ambulatoriu”.
Deși oferă posibilitatea a 55 de proceduri diferite de hidroterapie, kinetoterapie sau fizioterapie (după cum spuneau la inaugurarea bazei de tratament), puțini sunt cei care ajung să beneficieze de aceste servicii, deocamdată. Și asta pentru că baza are acum doar un caracter socio-medical, nu unul strict medical. Astfel la ea ajung doar „cazurile sociale”, adică doar persoanele cu dizabilități care au nevoie de recuperare după afecțiuni de tip neuromotoriu.
Fiind construită din fonduri europene, baza nu poate desfășura activități comerciale timp de cel puțin 5 ani. Iar această perioadă de termină abia anul viitor așa că doar din 2018 s-ar putea pune problema schimbării de abordare, în sensul în care de serviciile centrului să beneficieze și alți pacienți decât cei care sunt cazuri sociale din municipiul Brașov.
Cum poate ajunge o persoană să beneficieze de serviciile oferite la Baza de tratament de la Noua acum:
Prima condiție pentru a ajunge la baza de tratament a DSS de la Noua este ca solicitantul serviciilor să aibă domiciliu în municipiul Brașov. Apoi, cu o trimitere de la medicul de familie va merge la o consultație la medicul specialist în balneo-fizioterapie, de la Centrul de la Noua. În urma consultației acesta îi va prescrie procedurile pe care trebuie să le facă. Toate procedurile sunt gratuite, însă numai după ce beneficiarul va trece și de ancheta socială efectuată de asistenții sociali de la centru.
Atât medicul specialist, cât și asistenții sociali care fac aceste anchete sunt angajați ai Mitropoliei Ardealului, cu care DSS are un parteneriat pentru desfășurarea activității de la Centrul de recuperare neuro-motorie (Baza de tratament). Această variantă a fost aleasă pentru a pune totuși în funcțiune baza amenajată din fonduri europene în 2013, având în vedere că DSS/Consiliul Local Brașov nu au licență pentru acordarea de servicii socio-medicale (iar până acum nici nu au avut posibilitatea legală de a se licenția), în timp ce Mitropolia are licență.
În acest an, în primele zece luni, de serviciile socio-medicale de recuperare neuro-morie de la baza de tratament de la Noua au beneficiat în jur de 500 de persoane, media fiind de 50 de pacienți pe lună.